Az endometriózis egy olyan betegség, amely során az endometrium - a méhet bélelő nyálkahártya - a méhen kívül máshol is, például a hasüregben is megjelenik. Ez azért problémás, mert az oda nem illő sejtek a megjelenésük helyén steril gyulladást váltanak ki, ráadásul ugyanúgy reagálnak hormonális változásokra. Leggyakrabban erős hasifájdalomjelzi az állapotot, amely súlyos esetben akár meddőséghez is vezethet.
Gyakori hasfájás esetén érdemes lehet felkeresni nőgyógyászunkat. Fotó: 123rf

Több embert érint, mint gondolnánk

Bokor Attila szerint ez a probléma akár 200 ezer nőt is érinthet Magyarországon. A fő probléma azonban az, hogy egyelőre nem ismerik sem a betegség kialakulásának okát, sem pedig a természetes lefolyását. Ez ugyanis jelentősen megnehezíti a megfelelő gyógyszeres és műtéti kezelést, jelenleg csak a tünetek enyhítésében tudnak segíteni az orvosok.

Mióma, polip, ciszta

A megszokott nőgyógyászati vizsgálatot rutinszerűen végzik az orvosok, és páciensként már mi is fejből fújjuk a forgatókönyvet. Ám a szokásos apró problémák mellett néha titokzatosnak tűnő betegségek is képbe kerülnek. Mire számítsunk ilyen esetekben? Mutatjuk!

A betegségről már a 19. század is írtak, de napjainkban egyre több páciensnél fedezik fel az endometriózist. Ennek hátterében valószínűleg a környezeti ártalmak állhatnak. A betegség főkent a nyugati civilizációra jellemző.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!