Egész Európa érintett az életmódbetegségekben

A Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) februárban tartja első konferenciáját, amelyről dr. Babai László, a magyar szövetség elnöke és dr. Ioannis Arkadianos, az európai szövetség alelnöke beszélt. - Úgy látom, tulajdonképpen az életmódunk egésze jelenti az igazi problémát itt, Európában - mondta dr. Arkadianos. - Nem kimondottan egy kiragadott elemmel van baj, hiszen a kiegyensúlyozatlan étrend, a fizikai inaktivitás, az állandó stressz és a környezeti problémák összeadódva jelentik a valódi fenyegetést.

Nagyon sokan érintettek életmód betegségekben (Forrás: 123rf.com)

Ezekkel összefüggésben ugyanis rohamosan terjednek az úgynevezett nem fertőző vagy krónikus betegségek a szív-érrendszerei kóroktól a légzőszervi- és daganatos betegségekig és azanyagcsereproblémákig, ide sorolva a cukorbetegséget és az elhízást is.

Azelhízásigen gyakran nem önálló problémaként jelentkezik, idővel rendszerint utat nyit egyéb társbetegségek előtt is. Az így kialakuló spirálból, az úgynevezett metabolikus szindrómából igen nehéz kiszállni. Mit kell tudni a metabolikus szindrómáról? Kattintson!

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint ezek az életmódbetegségek évi 41 millió ember halálát okozzák, ami a teljes halálozási ráta 71 százalékát teszi ki. "Az én hazámban, Görögországban sajnos ugyanolyan elterjedt ez a fajta nyugati életmód, mint más országokban, és az utóbbi évek válsága csak rontott a helyzeten. Nagyon nehéz rábírni az embereket az életmódváltásra, éppen ezért fontos, hogy az orvosok tájékozódjanak ebben a kérdésben, és kitartóan, szakértelemmel vezessék a pácienseiket az életmódorvoslás útján."

Az orvosoknak döntő szerepe van

Dr. Ioannis Arkadianos és dr. Babai László egyetértenek abban, hogy a háziorvosok találkoznak leggyakrabban a mindennapokban az életmód befolyásolta betegségekkel. Ezek elsősorban a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a koleszterinszint-emelkedés, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések. "Ma minden 3. felnőtt magas vérnyomásban szenved, minden 6. cukorbeteg vagy prediabéteszes, 3-ból 2 felnőttnek emelkedett a koleszterinszintje. Egyértelműen ezek a kórképek teszik ki a betegségek legnagyobb hányadát, ezek szövődményei a halálozások leggyakoribb okai, és az egészségügyi ellátórendszert is ezek terhelik leginkább" - hangsúlyozta dr. Babai.


Gazdaságilag bizonyított, hogy a legolcsóbb kezelési mód az életmódkezelés. Ez ugyanis önmagában, gyógyszer nélkül képes egy kezdődő cukorbetegségben a vércukorszintet normalizálni, kezdődő magas vérnyomásnál a kívánt 140/90 Hgmm alá csökkenteni, miközben az előrehaladott betegségeknél is csökkenti a gyógyszerigényt, a halálozás kockázatát, és javítja az életminőséget.

Ha további meggyőző bizonyítékokról szeretne hallani, és mélyebben szeretné megismerni az életmód orvoslás lehetőségeit, erre lehetőség nyílik a Magyar Életmód Orvostani Társaság I. Kongresszusán. Időpont: 2019. febr. 15-16.

Helyszín: Testnevelési Egyetem (1123 Budapest, Alkotás u. 44.)

Honlap: http://www.emot.hu/emot-kongresszus-2019


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!