Számtalan mosópor ígér már 30 fokon tiszta ruhákat, ám a friss illat nem feltétlenül jelent fertőtlenítettséget is. A magas hőfokon történő mosás vagy az erős mosószerek, jóllehet nem tesznek jót a környezetnek és bőrünknek, ám valóban elpusztították a baktériumokat.
Ezzel szemben egy friss kutatás rámutat arra, hogy ha alacsony hőfokon mosunk, az nemhogy nem öli meg a káros baktériumokat, de ideális táptalajt biztosít nekik. Így olyan, fertőzést okozó bacilusok is megragadhatnak például alsóneműinken, mint a szalmonella vagy az E.coli. Mint a tudósok fogalmaztak, a kímélő mosási programok "baktériumlevest" hoznak létre a ruhák körül, amelyek a mosógépben és a textíliákon is megragadnak.

Nem biztos, hogy megéri alacsony hőfokon mosni.

Nem mindegy, mennyire tiszta

Mint dr. Lisa Ackerley higiénia szakértő fogalmazott, a fogyasztók azt hiszik, a mosással tisztítják a ruhákat, ám valójában ez nem jelent higiéniailag is tisztaságot. Újabban tendencia, hogy egyre alacsonyabb hőfokon mosunk, amivel vizet és energiát lehet megtakarítani, ezzel párhuzamosan azonban nem pusztítjuk el a baktériumokat.

Szakértők ezért azt tanácsolják, hogy ruhák nélkül havonta legalább egyszer indítsunk be egy 90 Celsius fokos mosást, amely így elpusztítja a baktériumokat a mosógép dobjában. Az ágyneműket vagy a fehérneműt pedig ne mossuk együtt a törülközőkkel, főleg, ha alacsony hőfokra álltjuk a gépet! A teregetés után pedig alaposan mossunk kezet!
Forrás: Daily Mail


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!