Emberi szövetek felhasználásával, háromdimenziós nyomtatással hoztak létre egy teljes - azonban az emberi szervnél kisebb - szívet.

Egy páciens sejtjeit használták fel, hogy kizárják a kilökődés veszélyét. Fotó: 123rf

A szívet egy páciens saját sejtjeivel és biológiai anyagával alkották meg, hogy kizárják a kilökődés veszélyét. Az elkészült szív nagyjából akkora lett, mint egy nyúl szíve, de ugyanezzel a technológiával a nagyobb, emberi szív is létrehozható. A szívtranszplantációról itt olvashat bővebben!

"Ez az első alkalom, hogy bárki, bárhol sikeresen megtervezett és kinyomtatott egy teljes szívet tele sejtekkel, véredényekkel és kamrákkal" - mondta el Tal Dvir professzor, a kutatás vezetője. A nyomtatás mintegy három órát vett igénybe. Korábban csak egyszerű szöveteket tudtak sikeresen nyomtatni a tudósok, véredények nélkül.

Új szintre léphet a szervtranszplantáció

A kutatók a következő lépésben laboratóriumi körülmények között gondozzák a kinyomtatott szívet és "megtanítják" arra, hogy úgy viselkedjen, mint egy valódi szív. A kinyomtatott sejtek ugyanis kapcsolatba tudnak lépni egymással, de meg kell tanítani őket arra, hogy együttműködjenek.


Amint ez sikerül, a tervek szerint kisállatokba - nyulakba vagy patkányokba - ültetik be a működő szíveket - magyarázta a szekember. Úgy véli, tíz éven belül talán a világ legjobb kórházaiban már lesznek szervnyomtatók, a szervnyomtatás pedig már rutineljárásnak számít majd.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!