A fogerózió, a fogvesztés nem számít túl megnyerő esztétikai jellemzőnek. Az edzés, a fogpiszkálás vagy a fogmosás bár a fitt, egészséges külső részei, azonban a megfelelő szájhigiénia ellenfeleivé válhatnak.

Kardió gyakorlatok

A hosszú kardió edzések veszélyt jelenthetnek a fogak egészségére. Német kutatások arra világítottak rá, hogy az ilyen típusú fizikai megterhelések során kevesebb nyálat termel a szervezetünk, ami fokozza a fogeróziót.

Nem csak a fogainkra lehet rossz hatással a túl kemény edzés. Ha a túlzásba vitt testmozgás további hátrányairól olvasna, a részletekért kattintson!

A nyál segít semlegesíteni a szájban található savakat és elmossa a baktériumokat is. A mozgás közbeni vízfogyasztás és a cukormentes rágógumi rágása elősegítheti a nyáltermelést.

Úszás

Az uszodai klóros vízben való testmozgás bár a fizikumra pozitív hatással bír, a fogsorunkat komoly veszélynek tehetjük ki vele. Az úszómedencék klóros vize károsíthatja a fogzománcot.

Az American Journal of Dentistry és a Canadian Dental Association kutatásai alapján a medenceék magas klór koncentrációja már 34 hét elteltével kárt tehet a fogak épségében. Érdemes inkább csukott szájjal vagy inkább nyílt vízben lubickolni.

Fogat piszkáló fogpiszkáló

A fogak közé ragadt ételmaradékokat gyakran fogpiszkálóval próbáljuk eltávolítani. Bár különböző méretű, más és már anyagból készülnek ezek a fogpiszkálók, de sajnos sűrű, erőltetett vagy erőltetett használatuk a fogak kopásához, a fogzománc megsértéséhez és fogínyvérzéshez vezethet.

Ha már a fogközök tisztításánál tartunk, a fogselyemmel szintén óvatosan kell bánnunk. Egy óvatlan mozdulat és megsérthetjük ínyünket.

A túl gyakori fogmosás és az erős sörtéjű fogkefe használata fogvesztéssel járhat

Túl sok fogmosás

A napi kétszeri fogmosás éppen elegendő a szép fogsor megtartásához. A napközbeni fogtisztítás alapszabálya, hogy nem szabad szénsavas vagy savas alapanyagokat tartalmazó ital fogyasztása után 1 órával fogat mosni. A zománcon át a dentinig juthat a sav, felerősítve az italok korrodáló hatását.

Fontos kivárni az 1 órát és ezzel időt adni a nyálnak, hogy semlegesítse az italok, ételek savas hatását.


Erős sörtéjű fogkefe

Néhányan úgy gondolják, minél erősebb sörtéjű a fogkeféjük, annál hatásosabban tudják megtisztítani fogaikat. Nos, ez koránt sincs így. Az életkor előrehaladtál a fogíny visszahúzódik, ezért a fogak érzékenyebbek lehetnek. A foggyökerek már nem olyan ellenállóak a külső hatásokra, mint a zománc felülete. A túl durva sörte irritálhatja az érzékeny fogínyt és a foggyökereket is, ami később fogvesztéshez vezethet.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!