Nem igaz, hogy madarak nem támadnak emberre: az apró énekesek részéről verbális agresszió ér, a varjak már csíphetnek, a hattyúk pedig csontot törhetnek, komoly zúzott, vágott sebeket képesek ejteni. Tengerparton is leselkedhet ránk veszély a levegőből, és van egy faj ami tényleg embert öl. Annyit elárulunk, nem sas.

Kezdő szülők, aggódó nagymamák óvólag húzódnak közelebb a szabadba levegőzni kitett babához, vagy a mellettük totyogó csöppséghez, ha nagyobb madár jelenik meg az égen. De ugyanezt tesszük kisebb kutyával is erdőn-mezőn sétálva, mert hát nekünk minden termetesebb madár sas, ragadozó, az ördög pedig nem alszik.

Az ölyv komoly madár. Fotó: Wikipédia

Egyszerűen ilyenek vagyunk. Hitchcock mester és a hülye paránk, ugye. De mielőtt legyintenénk a témára, érdemes megismerni a szakértő válaszát arra a blődnek tűnő kérdésre, miszerint megtámadhatnak-e minket madarak? A rövid válasz: igen, sőt sokkal többször ér/érhet madártámadás, mint azt gondolnánk. Innentől kezdve válik az egész különösen érdekessé.

Komoly verbális erőszak

Kezdjük itthon, és mivel minden méret valamint mentalitás függvénye, vegyük előre az apróságokat. Magyarországon cinegékkel és fekete rigókkal találkozunk leggyakrabban városi környezetben is, vagy mondjuk úgy: őket a többség legalább felismeri. Énekes madaraink tavasszal gondoskodnak az utódlásról, de ha az időjárás megfelelő és bőséges a táplálék, messze nyárba nyúlóan második vagy harmadik fészekaljat is felnevelnek.

Szülőként pedig rendkívül vérmesek. Nem támadják meg az embert, azért ők is tisztában vannak a súlykülönbséggel, viszont rettenetes verbális erőszakkal sújtják a szerencsétlent, aki fészküket vagy éppen kirepülő fiókáikat megközelíti.

"Vész esetén azonnal riadót fújnak, könnyen összecsődül a környékről 6-8 különböző faj 10-15 egyede, és éktelen sivalkodásba kezdenek. Fizikai konfliktust nem vállalnak fel velünk, de kisebb »támadónak«, siklónak vagy patkánynak együttes erővel mennek neki" - mondja az NLCafénak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Valójában vicces helyzet. Az ember azt sem tudja, hogy miatta van az egész perpatvar csak csodálkozva lassít, mosolyogva nézi mennyire mondják ezek a kis drágák. Ők meg közben azt ragozzák, hogyan verik pépesre a képünket, ha nem húzunk arrébb - ráadásul ahány faj, annyi "nyelven", teljes a bábeli zűrzavar.

A varjúfélék néha direkt szemétkednek


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!