Mit remélnek a béltisztító kúrák hívei?

Ezektől a tisztítókúráktól számos dolgot remélnek azok, akik alkalmazzák őket. A legtöbb ember abban bízik, hogy így távoznak a bélrendszerből az ártalmas anyagok, illetve salakanyagok. Mások az immunerősítő hatást, testsúlycsökkenést, a hasfájás, puffadás és más emésztőszervi panaszok megszűnését, sőt a szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállását emelik ki. Ehhez többek között különböző gyógyteákat isznak, zöldség- és gyümölcsnapokat tartanak, esetleg gyógyszeres vagy természetes hashajtókat szednek.

A jól működő emésztésről

Ideális esetben a szervezet megfelelően működik, az emésztésről, a tápanyagok és nyomelemek felszívódásáról, illetve a nem hasznosítható salakanyagok ürítéséről a tápcsatorna különböző szakaszai gondoskodnak. Az egyensúly azonban számos okból felborulhat, többféle tényező vezethet ugyanis emésztőszervi panaszokhoz. A teljesség igénye nélkül ezek között említhető a mozgásszegény életmód, allergiás megbetegedések, alacsony folyadék- és rostfogyasztás, egyoldalú táplálkozás, vagy bizonyos gyógyszerek szedéséből adódó mellékhatások.

- teszi hozzá Dr. Visnyei Zsolt gasztroenterológus.

A béltisztítás veszélyei

Ha valaki pár napig kizárólag zöldségeket vagy gyümölcsöket fogyaszt, csak vizet visz be a szervezetébe, esetleg természetes eredetű hashajtót szed, ebből még különösebb probléma nem származhat. Ezzel szemben a gyógyszeres hashajtásnak már komolyabb veszélyei vannak, mivel alkalmazása - különösen orvosi felügyelet nélkül - számos mellékhatással járhat. Kiszáradás, fertőzések, gyulladás, felszívódási zavar léphet fel. Hasonlóan sok veszéllyel kell számolni a házilag végzett beöntésnél is.

Mi az, ami valóban segítheti a bélrendszer egészséges működését?

A bizonytalan kimenetelű és hátterű kúrák helyett vannak olyan, szakorvosok által is javasolt tanácsok, amelyek megfogadásával ténylegesen sokat tehetünk bélflóránk egészségéért, az emésztőszervi panaszok megelőzéséért, esetleges megszüntetéséért. Ezek között fontos megemlíteni a változatos, kiegyensúlyozott, rostokban gazdag étrendet, amely megfelelő arányban tartalmazza az egyes tápanyagokat, vitaminokat és nyomelemeket. Ne felejtsük el a megfelelő mennyiségű, 2-2,5 liternyi folyadékot - lehetőleg vizet - naponta meginni. A rendszeres testmozgás szintén elengedhetetlen a jó bélműködés szempontjából, különösen igaz ez az ülőmunkát végzők esetén.

A fentiek betartásán túl minden esetben, amikor emésztőszervi panaszok jelennek meg, a béltisztítás gondolata helyett keressük fel inkább háziorvosunkat vagy egy gasztroenterológiai szakrendelést, hogy valóban hatékony eljárásokkal tudjuk kezelni az adott problémát!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!