Indokolatlan gluténmentes diéta

Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között? Részletek itt.

Egyre több kutatás igazolja, hogy nem kellene elhagynunk az étrendünkből az egészséges gabonaféléket, hacsak nincs rá valamilyen orvos által is megerősített indokunk. Azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak gluténtartalmú ételeket, 13 százalékkal ritkábban lesznek cukorbetegek. Ennek az lehet az oka, hogy akik kerülik a glutént, nagy valószínűséggel kevesebb rostot is fogyasztanak, a rostokról pedig ismert, hogy csökkentik a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Túl sokat vagyunk egyedül

Szintén kutatások igazolják, hogy a magány növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Hogy ennek pontosan mi az oka, még vizsgálják a szakemberek. Mindenesetre ismert tény, hogy az elszigetelten élő embereknél gyakoribb a depresszió, ami szintén a cukorbetegség egyik rizikófaktorának számít.

A magány is növeli a diabetes esélyét. Fotó: 123rf

Koffein nélkül

A rendszeres kávéfogyasztók között 17 százalékkal alacsonyabb a cukorbetegek aránya. Szakértők szerint ennek az lehet az oka, hogy a kávézás hozzájárulhat avércukorszintkiegyensúlyozottságához. Ez persze csak azokra vonatkozik, akik a kávéjukat feketén, esetleg egészen minimális édesítőszerrel isszák.


A szájvizek veszélye

Furcsa, de igaz: akik naponta kétszer átöblítik a szájukat valamilyen szájöblítővel, körülbelül kétszer akkora eséllyel lesznek cukorbetegek. Ennek hátterében a szakértők szerint az állhat, hogy a szájvíz nemcsak a káros, hanem a hasznos baktériumokat is kimossa a szájüregből. Ezek között pedig olyanok is akadnak, amelyekről úgy gondolják, hogy szerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában.

Forrás: prevention.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!