Nem csak a kor számít

A tudósok sokáig úgy gondolták, hogy ademenciaaz életkorral hozható összefüggésbe: az idő múlásával egyre jobban ki vagyunk téve a leépülés veszélyének. Mivel a nők általában tovább élnek, mint a férfiak, sokakban fel sem merült a kérdés, hogy vajon lehet-e más biológiai oka annak, hogy a nők körében gyakoribb a demencia.

Nemrég viszont egy amerikai kutatás éppen ezeket a biológiai okokat kereste. A Massachusetts General Hospital kórházban háromszáz idős embert vizsgáltak meg pozitronemissziós tomográfia (PET) nevű módszerrel, és kimutatták, hogy a nők agya többet termel két fehérjéből - a tau-fehérjéből és a béta-amiloidból.

A nőknél jóval nagyobb az Alzhimer-kórhoz köthető változások kockázata. (Forrás: 123rf)

Veszélyben a neuronok

Ezek a vegyületek minden ember szürkeállományában jelen vannak, és kis mennyiségben nem okoznak problémát. A gondok akkor kezdődnek, ha az agy többet termel ezekből, a megnövekedett mennyiség pedig elkezd plakkokat képezni. Ezek a neuronok pusztulásához vezetnek, aminek következtében memóriavesztés és zavartság lép fel.


A tanulmány vezető szerzője, Dr. Reisa Sperling úgy véli, egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a nőknél jóval nagyobb egyes, az Alzheimer-kórral is összefüggésbe hozott fiziológiai változások kockázata.

Ötperces ultrahangvizsgálattal kideríthető a demenciakockázat még azelőtt, hogy a kognitív hanyatlás tünetei jelentkeznének. Részletek itt!

A szakember hangsúlyozta, a kutatás eredményei azért is fontosak, mert a tudósok eddig nem gondolták, hogy az alzheimeres férfiaknál és nőknél különbség lenne ezeknek a fehérjéknek a mennyiségét illetően.

Jelenleg több mint ötvenmillióan szenvednek demenciában világszerte, és ezek a számok egyre emelkednek: tudósok becslései szerint 2030-ra 75 millió embert, 2050-re 131,5 millió embert érinthet az időskori elbutulás.

Forrás: dailymail.co.uk


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!