Amenzesza pubertáskorú lányoknál jelentkezik, hazánkban jellemzően 12,5 éves korban veszi kezdetét. Ez azonban nincsen kőbe vésve, a menzesz megjelenése 18 éves korig is csúszhat úgy, hogy nem áll mögötte kóros elváltozás. Mindenesetre ha a menzesz sokáig nem jelentkezik, érdemes szakorvoshoz fordulni - hívta fel a figyelmet dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Menstruációs vér: mikor kóros?

A menstruációs vér igen változatos színű, állagú, sőt szagú is lehet, de a legtöbb nő túlságosan kínosnak tartja megkérdezni, hogy amit tapasztal, vajon normális vagy kóros-e. Pedig a távozó vér sok mindent elárulhat az egészségünkről - kattintson a részletekért!

Mi is számít normális vérzésnek?

A ciklus nagykönyv szerint 28 napos, de mint sok esetben, itt is csak egy középértékről van szó. A szakemberek a 24 és 32 nap között időintervallumokat még tökéletesen elfogadhatónak tartják, vagyis a ciklus e két érték között normális. Maga a vérzés 4-7 napig tarthat, pontos hossza ebben az esetben is egyénfüggő.

A menstruációsfájdalomkomoly betegségeket is jelezhet

Amenstruációsorán a vér mennyiségének megállapítása nem egyszerű feladat. A normáltól való eltérést, vagyis ha az egyénnél több vér ürül, könnyebb felismerni, hiszen a nők egy adott mennyiséget nagyjából megszoktak, és feltűnik nekik, ha többször kénytelenek tampont vagy betétet cserélni. A szakirodalom 40-50 ml vér távozását tekinti középértéknek, azonban 80 ml felett mindenképpen kórós a mennyiség.

A menstruáció sokaknál valamekkora fájdalommal is együtt jár, ám sajnos egyes esetekben a fájdalom mértéke túlzott - ez sokszor valamilyen problémára utal, ezért a fokozott fájdalommal járó menzesz minden esetben szakorvosi kivizsgálást igényel.

Mi okozhat bő vérzéssel járó, fájdalmas menstruációt?

Amennyiben kóros folyamat áll a háttérben, úgy leggyakrabban a következők lehetnek:

  • Endometriózis: ebben az esetben a vérzés mennyisége nem feltétlenül nő meg, ám fájdalom tapasztalható, akár a vérzés, akár az együttlétek során. Az endometriózis során a méh nyálkahártyája a méhen kívül is megjelenik, és ugyanúgy érvényes rá a ciklikus vastagodás, majd a leválás. A méhen kívül jelentkező méhnyálkahártya igen nagy fájdalommal is társulhat.
  • Mióma: ez a leggyakoribb jóindulatú daganata a női testnek. Problémás lehet, ha a megvastagodott, majd leváló méhnyálkahártyát akadályozza a kiürülésben, mivel a miómás méh nem tud megfelelően összehúzódni. Ilyenkor a vérzés elhúzódhat, bővebbé válhat és fájdalommal párosulhat. Műtétre akkor van szükség, ha nagy méretű, gyorsan nő, illetve ha panaszokat okoz.
  • Méhen belülifogamzásgátlóeszközök: sok esetben a felhelyezett eszközök (például spirál) okozzák a bővebb vérzés. Minden ilyen eszköz valamivel nagyobb mennyiségű vérzést eredményez, ám abban az esetben, ha problémát okoz, a vérzés mértéke jelentősen nőhet, valamint erőteljes fájdalom is jelentkezhet.
  • Hormonális okok: a túlzott, elhúzódó és fájdalmas menzesz hátterében hormonális okok is meghúzódhatnak. Ezek közül a leggyakoribb a túl magas ösztrogénszint, de akár pajzsmirigyproblémák is lehetnek a hátterében.
  • Méhen kívüli terhesség, vetélés: bővebb vérzést és erőteljes görcsöket okozhat még vetélés, illetve a méhen kívüli terhesség is. Utóbbi esetben a görcsök nagyon erőteljesek, és az állapot életveszélyes is lehet, így mielőbbi orvosi ellátást igényel.
  • Véralvadási zavarok: a túlságosan bő vérzés hátterében a véralvadási folyamatok zavara is állhat, mely komoly veszélyeket rejt magában. A vérzékeny állapotok (illetve a rossz dózisú véralvadásgátlók) bő, fájdalmas vérzést eredményezhetnek, így érdemes ez irányba is vizsgálatokat végeztetni.
  • Ismeretlen okok: sajnos sok esetben, különösen fiatal lányoknál előfordul, hogy a fenti okok egyike sem áll fenn, a fájdalmas vérzés pontos okát nem ismerjük. Feltételezhető, hogy a menstruációs váladékból származik valamilyen faktor, amely kiváltja. Az előzőekben felsoroltak kizárását követően a fogamzásgátló hormontabletta vagy hüvelygyűrű nagymértékben csökkentheti, esetleg meg is szüntetheti a panaszokat - mondja dr. Hetényi Gábor.

Mit lehet tenni?

A fájdalmas és túlságosan bő vérzés hosszabb távon vérszegénység kialakulását is magával hozza, nem beszélve a kezeletlen betegségek mellett jelentkező szövődményekről. Szerencsére a jelenséget könnyű felismerni, és szakorvosi segítséggel az esetek többségében könnyen kezelni is lehet. Egy vérvizsgálat, valamint egy rutin nőgyógyászati ellenőrzés már a lehetséges okok jó részére fényt deríthet, mélyebb vizsgálatok elvégzéséhez viszont más szakterületek orvosainak bevonása is szükséges lehet.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!