Meleg, sós vizes öblögetés

Milyen okokból alakulhat ki fogfájás? Részletek itt.

Tegyünk egy teáskanál sót egy csésze forró vízhez, majd várjuk meg, amíg kihűl annyira, hogy ne égessük meg vele a szánkat. Ezután öblögessünk vele körülbelül 30 másodpercen át, majd köpjük ki, mindezt pedig óránként ismételjük meg. A módszer tisztítja a szájüreget, segít eltávolítani az esetleges ínyduzzadást okozó folyadékgyülemet, egyben gyulladásgátló hatása is van.

A fogfájást átmenetileg otthoni módszerekkel is enyhíthetjük (Fotó: 123rf)

Hideg borogatás

Szorítsunk az arcunkra jégzselés tasakot vagy tiszta konyharuhába tekert jégkockákat, és hagyjuk rajta körülbelül tíz percig. A hideg elzsibbasztja, érzésteleníti a fájdalmas területet, így könnyebben kibírjuk majd, amíg eljutunk a fogorvoshoz.

Mentateafilter

Tegyünk mentatea-filtert forró vízbe, majd csavarjuk ki, és tegyük a hűtőbe. Ha kihűlt, tegyük az ínynek arra a részére, ahol a fájdalmat érezzük. A mentában található mentol érzéstelenítő, fájdalomcsillapító hatású.


Szegfűszegolaj

Mossunk fogat vagy öblítsük ki a szánkat, majd egy kis vattalabdacsra cseppentsünk három csepp szegfűszegolajat. Helyezzük a fájó fogra, nagyon óvatosan harapjunk rá, és tartsuk így a szánkat körülbelül 15 percen át. A szegfűszeg egy eugenol nevű fájdalomcsillapító anyagot tartalmaz. Ez a módszer viszonylag hosszú időre megkönnyebbülést biztosít, így például olyankor is érdemes bevetni, ha este tör ránk a fogfájás, ezért csak másnap reggel van lehetőségünk szakemberhez fordulni.

Forrás: menshealth.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!