A Göttingeni Egyetem kutatócsoportja az Amerikai Orvostársaság folyóiratában (JAMA) közzétett tanulmányában feltárta, hogy a túlsúlyos és elhízott gyermekeknél nagyobb a kockázata a betegség relapszáló-remittáló típusa kialakulásának, és ezen betegek kevésbé fogékonyak a kezelések során használt gyógyszerekre. A kutatók 453 szklerózis multiplexszel diagnosztizált 18 év alatti fiatal leleteinek elemzése alapján jutottak erre a következtetésre.

Az elhízott gyerekeknél nehezebb kezelni a szklerózis multiplexet. Fotó: 123rf

Rokkantsághoz is vezethet

A szklerózis multiplex a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége, amelynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő úgynevezett myelin. Döntően fiatal felnőttkorban jelentkezik, és az esetek felében a visszafordíthatatlan szövetkárosodás miatt rokkantsághoz vezet.

Senkinek sem tesznek jót a cukros, szénsavas üdítők, de egy friss tanulmány szerint a szklerózis multiplexben szenvedők állapotát nagymértékben ronthatják. A részletekért kattintson ide!

A betegség relapszáló-remittáló típusa esetében az idegrendszeri tünetekkel járó fellángolásokat (relapszusokat) tünetmentes időszakok (remissziók) váltják fel. Ez a típus a jelenleg gyógyíthatatlan betegség leggyakoribb formája. Betegségmódosító terápiákkal, gyógyszerekkel azonban mérsékelhető a betegség e típusának lefolyása. A kezelés csökkenti a fellángolások gyakoriságát és súlyosságát, valamint az azok által okozott idegi károkat.


A német kutatók kimutatták, hogy a tanulmányba bevont SM-ben szenvedő gyermekek 13 százaléka túlsúlyos, közülük 14,8 százalék elhízott volt. Felfigyeltek arra, hogy ezen gyerekek nem reagáltak jól a kezelésekre, illetve esetükben magasabb volt a fellángolások aránya is. A legelhízottabb gyermekeknél mutatták ki a legmagasabb fellángolási arányt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!