A szemünk úgy dolgozik, mint egy nagyfelbontású videokamera, és emiatt rengeteg adatot küld az agyba. Másodpercenként akár tízmillió információ befogadására is képes. Ehhez egy hallatlanul bonyolult rendszerre van szükség, amely éppen az összetettsége miatt sérülékeny is - ez pedig a látás romlásában jelentkezik.

Vannak olyan rendellenességek, amelyek mellett szinte egy vállrándítással elmegyünk, hiszen a rövidlátás vagy a távollátás, illetve a korral megjelenő presbiópia a lehető legközönségesebb dolog. Hozzászoktunk, hogy vannak emberek, akik szemüveg nélkül nem látnak jól. Így amikor magunk is erre a sorsra jutunk, nem csinálunk nagy ügyet belőle. De ebben nincs igazunk, mert megfelelő életmóddal, és orvosi ellenőrzések mellett látásunk egészségét jelentősen meghosszabbíthatnánk.

Ennek azért van jelentősége, mert a látás jelentősen befolyásolja az életminőségünket. Nagyon zavaró, ha mindent leverünk magunk körül, mellé nyúlunk annak, amit meg szeretnénk fogni, rendszeresen elbotlunk és olykor orra esünk, nem tudjuk leolvasni a karóránkról, hogy mennyi az idő vagy éppen le kell mondanunk az autóvezetésről, a kedvenc tevékenységeink némelyikéről stb. Ezek a hiányosságok nyomot hagyhatnak az emberi kapcsolatainkon is, ami növelheti a pszichés terhelésünket. Egy szó mint száz: jól látni jó. Ezért nem csak a szemünk világára kell vigyáznunk, hanem az éles látásunkra is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!