Alvási szokásai szerint kétfajta embertípust különböztetünk meg: a pacsirtatípusúak korán kerülnek ágyba, és korán ki is kelnek belőle reggelente, míg a bagolytípusúak jobban bírják az éjszakázást, cserébe viszont a reggelük is később kezdődik. Egy közelmúltban végzett kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy alvásciklusunk milyen módon befolyásolja egészségi állapotunkat. Mint kiderült, a későn fekvők körében jelentősen nő bizonyos betegségek előfordulásának esélye.

Mi a szociális jetlag?

Akik inkább éjszaka érzik jól magukat, rettentő rosszul viselik, hogy minden reggel nyolcra dolgozni kell menniük. Mit lehet tenni ebben az esetben? Kattintson a válaszért!

Veszélyes a szociális jetlag

A munkabeosztást a legtöbb cégnél a pacsirtatípusú emberek alvási szokásaihoz igazítják, a 7 vagy 8 órás kezdés miatt a dolgozóknak már hat óra előtt talpon kell lenniük. Emiatt a "baglyokat" a hét végéig kimeríti az alváshiány, amelyet szombaton és vasárnap kompenzálnának. A hétköznapokon tehát teljesen más időpontban fekszenek és kelnek, mint a szabadnapokon, ez pedig megzavarja a bioritmusukat, és az úgynevezett szociális jetlag nevű jelenséget eredményezi. Minél nagyobb ez az eltérés a pihenési időkben, annál nagyobb a valószínűsége bizonyos szív- ésanyagcsere-betegségekkialakulásának - magyarázta Till Roenneberg, a müncheni Ludwig-Maximilian Orvosi Pszichológia Intézet kronobiológia professzora.

Egyeseknek könnyebben megy az ébredés reggel, míg mások jobban küzdenek vele

Ugyanolyan káros lehet, ha a későn fekvőket korán kirángatják az ágyból, mint amikor a korán kelőket késő estig dolgoztatják. A szakember szerint viszont az sem megoldás, ha a hétvégén is korán felkeltjük magunkat, és nem hagyunk több időt a pihenésre. Az alvási fázis ugyanis nem csak egy szokás, amelyet fel lehet venni - génjeinkbe van kódolva, hogy mikor feküdnénk és mikor ébrednénk - magyarázta a professzor. Biológiai óránkat nagyjából 50 százalékban a genetikai háttér "időzíti", a másik felét pedig a szokások és az életkor befolyásolja. Minél idősebbek vagyunk, annál korábban ébredünk fel reggel, és össz-alvásigényünk is csökken.

A kutató azt javasolja inkább, hogy alvásciklusunkat a szemünket érő fény szabályozásával finomhangoljuk. Ha napközben sok természetes fény ér minket, este viszont csökkentjük a mértékét (vagyis lefekvés előtt nem nézegetjük a tévét, a laptopot vagy a telefon kijelzőjét), akkor korábban leszünk álmosak. A professzor szerint az is fontos lenne, hogy a munkahelyek rugalmasabban kezeljék a dolgozók munkaidejének beosztását. Egy bagolytípusú munkavállaló ugyanis sokkal hatékonyabban dolgozik, ha belső órájának megfelelően fekhet és kelhet.


Forrás: BBC Health


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!