A köszönetnyilvánítás hatásait eddig főleg kétszemélyes interakciókban vizsgálták, most viszont a Sara Algoe által vezetett kutatócsapat több kísérletet is végzett azzal kapcsolatban, milyen érzései lesznek egy ilyen interakció tanúinak a köszönetet nyilvánító illetve azt fogadó emberrel szemben.
Bámulatos hatással bír, ha megköszönjük, amit értünk tesznek. Fotó: iStock

A köszönetnyilvánítás ereje

Tovább él, aki időt szán másokra - a részletekért kattintson ide!

A szakemberek arra kérték a tudományos munkájukba bevont résztvevőket, hogy olvassák el egy filmkritika piszkozatát, és húzzanak alá a szövegben olyan részeket, amelyek tetszenek nekik. Mielőtt az alanyok hozzáláttak volna a munkához, mutattak nekik néhány példát, amelyekben előzőleg valaki már bejelölt néhány neki tetsző szövegrészt és néhány helyesírási hibát is kijavított. Ezek mellé néhány esetben a filmkritika írója odaírt egy rövid köszönetet a korrekcióért. Ezt követően az alanyok is átolvasták a filmkritikát és bejelölték a nekik tetsző részeket. A tudósok azt is megnézték, kik javították ki a helyesírási hibákat: azok voltak erre inkább hajlandók önként, akik előzőleg olyan példányt olvastak, amelyen az író kézírással köszönetet mondott a névtelen jótevőnek a javításokért.
Néhány további tesztkérdésből pedig az is kiderült, hogy az alanyok nemcsak a köszönetet mondó filmkritika-íróval barátkoznának össze szívesen, hanem a köszönetnyilvánítás címzettjével is, és bármikor segítenének neki - méghozzá azért, mert akinek megköszönünk valamit, azt segítőkész embernek tekintjük, és pozitív érzéseket táplálunk vele kapcsolatban.

A kutatócsoport további kísérleteket is végzett, és összességében véve arra a következtetésre jutottak, hogy a hála kifejezése túlmutat a kétszemélyes interakción. Vagyis nemcsak arra van hatással, aki megköszön valamit, illetve aki fogadja ezt, hanem az egész csoportra. Például egy munkahelyi csapatban, ahol az emberek tapasztalják és elismerik egymás jó cselekedeteit, ott egymást inspirálják, hogy még kedvesebbek, segítőkészebbek legyenek a társaikkal szemben. Ez pedig hosszútávon egy sokkal hatékonyabban működő csapathoz vezethet. Fejezzük ki tehát a hálánkat, amikor csak lehet!

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!