A londoni Legatum Institute tavalyi jelentése Szingapúrt találta a világ legegészségesebb országának. Részletek itt.

A számításba vett több mint 150 közül a kanadai bizonyult a legboldogabb és legegészségesebb nemzetnek a Földön a luxemburgi székhelyű LetterOne befektetési vállalat által frissen publikált Global Wellness Index listáján. A szakemberek számos tényezőt figyelembe vettek a rangsor elkészítése során, kezdve például a depresszió, az elhízás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás elterjedtségétől a rendszeres testmozgást folytatók arányán át egészen a kormányzat egészségügyi kiadásaiig.

Amiben Omán sokkal jobb az USA-nál

Kanada listavezető pozíciója talán kevésbé meglepő, sokkal inkább váratlan fejlemény ugyanakkor, hogy a dobogóra Omán és Izland fért még fel, megelőzve a Fülöp-szigeteket, a Maldív-szigeteket és Hollandiát. Az Egyesült Államok, Németország, Franciaország és Japán még a legjobb 25-be sem került be, de az Egyesült Királyság 15. helye sem csillog igazán fényesen. A világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20 listáján Kanada mögött Dél-Korea lett a második, a britek pedig a harmadik pozíciót szerezték meg Kína és Ausztrália előtt.

Egy új felmérés szerint Kanada a világ legegészségesebb, legboldogabb országa (fotó: 123rf)

A vizsgálat ugyancsak felmérte, hogy a 20 legnépesebb ország között (a G20 nélkül) miként alakul a rangsor. Köszönhetően a depresszió és azelhízásalacsony előfordulási arányának, ebben az összevetésben a Fülöp-szigetek végzett az élen, de az első ötben szerepel Vietnam, Mianmar, Thaiföld és Kolumbia is, dacára a felsorolt államokra jellemző alacsony volumenű egészségügyi ráfordításoknak.

A GDP önmagában nem jelent semmit

"Igazán erős az üzenete annak, hogy bár az Indexet jellemzően a gazdag országok vezetik, számos fejlődő gazdaság jobban teljesít, mint a fejlett nemzetek. Ezekben az eredményekben visszaköszön például a születéskor várható élettartam elmúlt évek során tapasztalt gyors ütemű emelkedése ezekben az államokban, akárcsak az olyan fejlett országok, mint az Egyesült Államok gyenge eredményei a depresszió és az elhízás terén" - jegyezték meg a ranglista készítői.


Milyen a magyarok egészségi állapota? A témáról ide kattintva olvashat bővebben.

A G20 országok közül Dél-Afrika különösen gyenge értékeléseket kapott, holott ezt az államot a 2000-es években még számos dicséret érte gazdasági növekedése okán. Ez a példa is jól mutatja, hogy az olyan hagyományos gazdasági mutatók, mint a GDP, önmagukban kevésbé képesek bemutatni egy nemzet valódi állapotát. A Maldív-szigetek is úgy lett az összesített rangsor ötödik helyezettje, hogy GDP-je alapján csupán a 169. pozíciót foglalja el a Föld országai között. A lista tanulsága tehát, hogy hiába jutottak be a legjobb 25-be magas GDP-vel (és magas egészségügyi kiadásokkal) rendelkező országok, ez nem fordítható automatikusan pozitív életmódbeli tényezőkre, hiszen a gazdag országok lakói körében egyaránt igen gyakori a depresszió és az elhízás.

Forrás: dailymail.co.uk; bloomberg.com; global-perspectives.org.uk


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!