Mutatjuk a leggyakoribb higiéniai bakikat. Aki magára ismer, annak érdemes átgondolnia a tisztálkodási szokásait.

Túlzásba vitt tisztálkodás

Furcsán hangozhat, de a túlzásba vitt fürdés és zuhanyzás ugyanolyan káros lehet, mint ha egyáltalán nem tisztálkodnánk. A Columbia Egyetem kutatása szerint a túl sok zuhanyzás miatt a bőrünk kiszáradhat és kirepedezhet, így pedig a különféle kórokozók könnyebben bejuthatnak a szervezetünkbe. A szakértők szerint naponta csak egyszer érdemes zuhanyozni.

Vécézés koszos kézzel

A vécéhasználat utáni kézmosás fontosságát talán nem kell megmagyaráznunk. Azonban az is nagyon fontos, hogy ne csak a dolgunk elvégzése után, hanem előtte is megmossuk a kezünket. Pár óra alatt ugyanis sok kórokozó gyűlhet össze a kezünkön, ezért nem ajánlott koszos kézzel megérinteni az intim részeinket és az ezeket fedő ruhákat.

Vécézés előtt is mindig mossunk kezet! Fotó: Getty Images

Nem vagyunk elég körültekintőek

A vécé és környéke az egyik legkoszosabb rész a lakásban. Egyes kutatások szerint ráadásul még a vécé lehúzása után 90 perccel is lehetnek baktériumokat tartalmazó vízpáramaradékok a lehúzón. Ha gombos vécélehúzónk van, próbáljuk meg az öklünkkel vagy az egyik ujjunk hátuljával lenyomni, így sokat tehetünk azért, hogy a vécé lehúzása után ne vigyük át a kórokozókat a kilincsekre és a kapcsolókra. A többi lehúzási megoldásnál pedig érdemes vécépapírral megfogni a lehúzó kart. Az is nagyon fontos, hogy mindig csukjuk le a vécé fedelét, mielőtt leöblítjük a végterméket.

Ritkán cserélt párnahuzatok

Súlyos bajokat okozhat a koszos ágynemű - olvassa el a részleteket!

Arra is érdemes figyelni, hogy ne aludjunk túl sokáig ugyanazon a párnahuzaton, mivel ez a felület igazi paradicsom a poratkák és a penész számára. Ezek pedig bőrproblémákat, belélegezve pedig allergiás, asztmás tüneteket okozhatnak. A szakértők azt javasolják, hogy legalább hetente cseréljük le a párnahuzatokat, és mindig 60 Celsius-fokon mossuk őket.


Házi kedvencek az ágyban

Az sem túl higiénikus, ha a házi kedvenceinket beengedjük az ágyunkba. Ugyanis még a legtisztább kutyák és macskák szőrében is rengeteg baktérium él - extrém esetben akár bubópestist is elkaphatunk tőlük.

Szappanos arcmosás

Sokan azt gondolják, hogy ha napi kétszer megmossák szappannal az arcukat, akkor igazán tiszta lesz a bőrük. A nem kifejezetten arcra való szappan azonban eltömíti a pórusokat, és pattanásokat is okozhat.

Forrás: brightside.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!