A hajhullás egyik leggyakoribb oka mind a férfiak, mind pedig a nők körében nem más, mint a genetika. Vannak azonban más típusú hajritkulások is, amelyek hátterében például az egészségtelen fejbőr is állhat. Ilyen esetekben mi magunk is sokat tehetünk a hajszálak elvesztésének megállításáért. Dr. Bashar Bizrah, a Beyond Med Centre klinika alapítója szerint a táplálkozásunk is fontos szerepet játszik a folyamatban: érdemes például az alábbi öt gyümölcsöt rendszeresen fogyasztani fejbőrünk és hajszálaink védelme érdekében.

Az ananász nagy segítség a szabadgyökök elleni harcban. Fotó: 123rf

C-vitamin bomba: papaya

Kollagénre nemcsak az új hajszálak termelődéséhez van szüksége szervezetünknek, hanem azért is, mert ez az anyag segít megőrizni a bőr középső rétegének egészségét - itt találhatók a hajhagymák gyökerei. A kollagén előállításához kellenek bizonyos aminosavak, amelyeket tejtermékek és húsok fogyasztásával vihetünk be a szervezetünkbe. Elengedhetetlen továbbá a C-vitamin is, aminek elsőrangú forrása a papaya: egy nagyobb gyümölcsben 235 milligrammnyi található. Ez kétszerese egy narancs C-vitamintartalmának.

Antioxidáns-források: ananász és kivi

A legegészségesebb bogyós gyümölcsök - részletek itt!

A sejtpusztító szabadgyökök nemcsak bizonyos betegségekért és az öregedésért felelősek, hanem a hajhagymáknak is árthatnak. Hogy sikeresen vegyük fel a harcot a szabadgyökök ellen, antioxidánsokra van szükség - ilyenek például az ananászban lévő fenolsavak és a flavonoidok. Az ananászhoz hasonlóan a kivi is kiváló antioxidáns-forrás: béta-karotint, luteint és xantint is tartalmaz, emellett pedig A-, E-, K- és C-vitaminban is gazdag.

Remek hidratáló: őszibarack

A hajszálak táplálása is igen fontos tényező. Ezt a feladatot a fejbőrünkön termelődő faggyú látja el, és ha ez hiányzik, annak bizony fejbőrünk és hajkoronánk láthatja kárát. Ezért a hajszakértő szerint együnk sok őszibarackot, ugyanis A- és C-vitamintartalma révén kiválóan hidratál.


Korpa ellen: alma

Meglepő lehet, de Dr. Bizrah szerint az alma - A-, B- és C-vitamintartalma révén - segíthet az egészséges fejbőr megőrzésében és a korpával való leszámolásban is. Emellett antioxidánsokban is gazdag, amelyek fontosságáról fent már szót ejtettünk.

Forrás: dailymail.co.uk


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!