Emésztési problémákkal kapcsolatos legnagyobb tévhitekről itt olvashat!

Az emésztési zavarok tünetei közé tartozik a reflux, a puffadás, a hasi fájdalom, a hányás és a hasmenés is. Ennek - az irritábilis bélszindrómától kezdve a terhességen vagy a túlevésen át egészen az emésztőrendszert érintő betegségekig és műtétekig - számos oka lehet. A szervezetünknek szüksége van tápanyagokra, rostra, feherjére és zsírra ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni, de ezeket bizonyos formában nehéz megemészteni. Pontosan miket érdemes ennie valakinek, akinek emésztési gondjai vannak, hogy ne kelljen tartania a kellemetlen tünetektől, de biztos lehessen benne, hogy a teste mindenhez hozzájut, amire szüksége van? Mutatjuk!

Pirítós

A pirítóst például jó szívvel ajánljuk, a pirítási folyamat ugyanis megkönnyíti az egyes szénhidrátok lebontását. A pirítós segíthet csökkenteni a hányingert és a gyomorégést - viszont lehetőség szerint ne fehér, hanem teljes kiőrlésű kenyérből készítsük, annak ugyanis magasabb a rosttartalma. Ugyanakkor az is tény, hogy egyesek épp a rostok miatt emésztik meg nehezebben. Ha így van, akkor valamilyen vitaminokkal dúsított fehér kenyérrel érdemes próbálkozni, de vaj nélkül.

A fehér rizst is viszonylag könnyű megemészteni. Fotó: iStock

Rizs

A rizs jó energia- és fehérjeforrás, de nem mindegyik fajtáját könnyű megemészteni. A magas rosttartalmú barna rizs például puffadást, hasmenést okozhat. A fehér rizst könnyebb megemészteni, mint a barna, fekete vagy vörös verziót, de érdemes belőle valamilyen vitaminokkal dúsított verziót választani.

Banán

A banánban van szénhidrát, rost, valamint kálium is, és a legtöbben könnyen meg tudják emészteni. Emellett folyadéktartalma miatt is jól jöhet azoknak, akik hasmenéssel vagy székrekedéssel küzdenek.

Tojás

A tojás egyszerűen és változatosan elkészíthető, ráadásul könnyen emészthető. Hasznos táplálék lehet olyanoknak, akik valamilyen gyomorvírusból épülnek fel. A fehérjében kevesebb a zsír, ezért könnyebben emészthető, de általában még az emésztőrendszeri problémákkal rendelkezők nagy része is képes megemészteni a sárgáját is.

Édesburgonya

Az édesburgonyában sok a vízoldékony rost, amelyet könnyebb megemészteni, mint a vízben nem oldódó fajtát. Ezek a rostok ráaadásul az emésztőrendszerben élő hasznos baktériumok szaporodását is elősegítik. Emellett sok benne a kálium is - ebből az ásványi anyagból hasmenés és hányás esetén jelentős mennyiséget veszít a szervezet.


Csirkehús, lazac

A csirkehús sovány fehérjét, illetve sok ásványi anyagot és B-vitamint is tartalmaz. Könnyű megemészteni, mivel nincs benne rost. A legjobb a sült vagy grillezett, bőr nélküli változat, ugyanis így a legalacsonyabb a zsírtartalma. A lazacban sok fehérje, omega-3 zsírsav, ásványi anyag és B-vitamin van. Zsiradék nélkül készítve a legkönnyebb megemészteni.

Sós keksz, zabpehely

A sós kekszek sokaknak segítenek hányhinger esetén. Energiát adnak és könnyű őket megemészteni, ám nátriumtartalmuk miatt mértékletesen kell őket fogyasztani. Ráadásul - mivel feldolgozott élelmiszerek - nem is kifejezetten egészségesek. Jobb alternatíva a zabpehely, illetve a zabkása, ami jó energiaforrás és vízzel elkészítve zsírszegény is.

Forrás: medicalnewstoday.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!