Hősokkot okoznak az erdei organizmusoknak a lombkorona hézagai - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, mely eredményeiről a Science című szaklapban számolt be. A fák lombkoronája védi az erdei élőlényeket a szélsőséges hőmérsékletektől. Ha sűrű, megakadályozza az alatta élő szervezetek túlmelegedését, viszont ha elvékonyodik, ugrásszerűen megnő alatta a hőmérséklet.

Kiderült, így gyógyít az erdő

Egy erdei séta rendkívül üdítően hat a legtöbb emberre. Amikor ennek okait elemezték, a kutatók számos részletet feltártak. A puha erdei talajon végzett gyaloglás például kevésbé veszi igénybe az ízületeket, így még az idősebbek is relatíve hosszabb túrákat tehetnek meg. További részletek korábbi cikkünkben.

Ez is a klímaváltozás hatása

Florian Zellweger, a svájci tájvédelmi kutatóközpont és a Cambridge Egyetem kutatója, valamint munkatársai tanulmányukkal először támasztották alá számokkal a lombkorona alatti klímaváltozást. A klíma melegedését elsősorban ugyanis nyitott területeken vizsgálják, ezek az adatok azonban csak korlátozott jelentőségűek az erdei organizmusok számára, holott a világ szárazföldi fajainak nagy része erdőben él.

Akár favágás, akár más miatt ritkul a lombkorona, súlyos hatása lehet a talajszinten élő növényekre és állatokra. Fotó: Getty Images

A hűvöset kedvelő fajok kipusztulhatnak

A tanulmányuk alapjául szolgáló adatok egy hosszú távú, a fák lombkoronáit csaknem 3000 helyszínen megfigyelő projektből származnak. Ezeket vetették össze egy számítógépes modellben hőmérsékleti adatokkal, melyeket erdők belsejében, mintegy 100 helyszínen gyűjtöttek. Mint kiderült - nem meglepő módon - az erdők hőmérséklete a lombkorona vastagságától függ. Ha a lombozatban rés keletkezik, akkor a vadon élő növények hirtelen olyan klíma hatásainak vannak kitéve, melyet nem tudnak elviselni. Az aljnövényzet lakói számára ez végzetes lehet, mivel minden erdei organizmus számára létezik egy hőmérsékleti optimum, melyet csak lassan tud a változó körülményekhez igazítani. Ha túl meleg van, a hűvöset kedvelő erdőlakók vagy kipusztulnak, vagy elnyomják őket a forróságot kedvelő fajok.


A lombkorona vastagsága ezért döntő fontosságú a faji sokszínűség szempontjából. Ha a védelmet jelentő lombozatban természetes vagy az ember által előidézett okok miatt hiány lép fel, az drasztikus felmelegedéssel járhat a hézag alatt növekvő növények számára. A szakértő szerint bizonyos fajok már jelenleg is hátrányban vannak, sokan már most az optimálistól eltérő hőmérsékleti tartományban élnek a globális felmelegedés miatt. Zellweger szerint Európában a nyári hőhullámok gyakoriságának várható növekedése miatt megváltozhat az erdők biodiverzitása, "bizonyos fajok bajba kerülnek".


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!