Milyen kockázatokkal járhat egy nyáron elvégzett műtét, és mire kell odafigyelni, ha nem tudjuk vagy nem szeretnénk elhalasztani a beavatkozást? A kérdésekre Dr. Sipos Péter, a Duna Medical Center sebész szakorvosa válaszol.

Milyen kockázatokkal járhat?

Nyári visszér kisokos

A nyári kánikulában kitágulnak az erek a lábakon. Miközben hőt adunk le, fokozódik a vérkeringés - a szervezet a melegben így próbálja szabályozni a hőháztartását. De ez a visszérbetegek számára veszélyekkel is járhat. A részletekért kattintson!

A nagy meleg megviseli a szervezetet, ráadásul nyáron többet izzadunk, így jobb oda kell figyelni a friss sebekre. A friss hegeket érő fényhatás, az UV sugárzás fokozhatja a hegképződést, amely időnként - főleg gyulladás kialakulása esetén - akár bőrelszíneződéssel is járhat. A nyári hónapokban azzal is számolni kell, hogy akinek visszeressége, vénás pangása van, annál a nyári melegben a pangás és a vénára nehezedő nyomás fokozódhat, ez pedig erősebb vérzést okozhat. Azonban a jelenlegi technikákkal még a nehezen csillapítható vérzések is elállíthatóak - ismerteti a szakember.

Nyári műtét esetén nagyobb a hegesedés és a sebfertőzés kockázata. Fotó: 123rf

Lassabban gyógyulnak a sebek?

Sokan úgy gondolják, hogy nyáron lassabban gyógyulnak be a sebek, ez azonban egy tévhit. Állatkísérletek igazolták, hogy a meleg hónapokban valójában gyorsabb a gyógyulás. Ez részben azimmunrendszerállapotával, a több mozgással és az emelkedett D-vitamin-szinttel hozható összefüggésbe. Az extrém hőség és a kiszáradás azonban rontja a sebgyógyulást, ráadásul a melegben a baktériumok gyorsabban szaporodnak, így a nagy sebfelszínnel járó műtéteknél igazoltan emelkedik a sebfertőzések gyakorisága.

Szabad nyáron plasztikáztatni?

Bizonyos plasztikai műtéteket nyáron is el lehet végezni, de a meleg miatt nagyobb eséllyel alakulnak ki sebszövődmények. Valamint a plasztikai- és sérvműtétek után javasolt kompressziós ruha vagy haskötő viselése a nyári melegben több kellemetlenséget is okozhat, és a visszérműtétet követő kompressziós harisnya viselése is diszkomforttal járhat. Ha mégis nyárra időzítjük a beavatkozást, érdemes a ragasztásos visszérműtétet választani, mivel ezt követően nem szükséges a harisnyaviselés - tanácsolja a sebész.


Hogyan kezeljük a sebeket, hegeket?

A hegeket nyáron is ugyanúgy kell kezelni, mint bármikor máskor. A meleg és a fokozott izzadás mellett azonban gyakrabban alakulhat ki sebtapasz-allergia vagy irritáció, ezért célszerű jó minőségű, légáteresztő tapaszt választani. Ne feledkezzünk el a kellő mennyiségű folyadék beviteléről, a seb rendszeres fertőtlenítéséről, tisztán tartásáról és kötéséről sem - hangsúlyozta Dr. Sipos Péter.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!