A mindennapos stressz és feszültség az egész szervezetünkre rossz hatással van, pedig a bárányok számolgatásán kívül számtalan módon tehetünk a nyugalmas alvásért. Alvásszakértők szerint a 18-64 év közötti felnőtteknek 7-9 órányi alvásra van szükségük naponta ahhoz, hogy kipihenten ébredjenek. A nyugodt alvásért pedig nappal tehetjük a legtöbbet, például úgy, hogy:
  • Nem, vagy csak keveset szundítunk napközben;
  • Késő délután már nem iszunk koffeines italokat;
  • Minden este ugyanakkor megyünk aludni;
  • Minden reggel ugyanakkor kelünk fel;
  • Alvás előtt relaxáló tevékenységekkel kapcsolódunk ki, mint amilyen az olvasás, meditálás vagy egy jó meleg fürdő;
  • Alvás előtt 2 órával már nem eszünk nehezet (viszont a jó alvást segíti például a banán, a mandula, a tej vagy a zabpehely);
  • Kizárjuk az elektromos kütyüket;
  • Mozogjunk rendszeresen, de alvás előtt 2-3 órával már ne végezzünk megerőltető edzést.

Ha mindezek ellenére fennállnak és nem is javulnak az alvásproblémák, akkor érdemes kipróbálni vény nélkül kapható, gyógynövényalapú készítményeket. A gyógynövénytartalmú altatók előnye, hogy nem okoznak hozzászokást, ezért hosszú távon is használhatók.

Egy nyugodt éjszaka után napközben is jóval kipihentebbek és produktívabbak lehetünk. Fotó: 123rf

A Sedacur forte a macskagyökér, komló és citromfű kombinációjával napközben jó közérzetet, éjjel nyugodt alvást biztosít. Oldja a feszültséget, nincs kellemetlen mellékhatása, nem tompítja a figyelmet, ezért nem befolyásolja hátrányosan a szokásos nappali tevékenységet.

A népi gyógyászatban régóta használatos a macskagyökér vagy valeriána, amelynek kedvező hatását már az ókorban is ismerték. A növény gyökerének kellemetlen szaga érdekes módon vonzza a macskákat, innen ered népi elnevezése, a macskagyökér. Alacsonyabb dózisban nyugtalanság, magasabb dózisban ideges eredetű alvászavar kezelésére alkalmas. Ugyanilyen stresszoldó hatása van a citromfűnek is, amelyet kétezer éve használ az emberiség és az "ideges" eredetű, úgynevezett funkcionális szív- és emésztőrendszeri panaszokat is képes enyhíteni. A komlót, illetve komlótobozzal töltött párnát szintén álmatlanság ellen használtak a régiek.

A növényi alapú készítmények - mint amilyen a Sedacur forte is - nem befolyásolják a koncentrációképességet, sem az autóvezetéshez szükséges képességeket.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A növényi altatókkal és a fent említett napi rutin kialakításával sokat tehetünk a nyugodt éjszakákért, és bár a készítmény nem okoz függőséget, célszerű a szedését időnként szüneteltetni, mert előfordulhat, hogy a páciens ideig-óráig altató nélkül is visszatalál az éjszakai nyugalmához.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!