Koronavírus: mire számíthatunk nyáron? Mutatjuk, mit jósol Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának vezetője.

A Lancsou Egyetem innovációs központjának kutatói dolgozták ki az online rendszert, amely hétfőtől kezdve 30 napon át jelzi előre, hogy a világ 180 országában naponta hány új koronavírusos eset várható. Ennek előrejelzéséhez az éghajlati és környezeti körülményeket, a népsűrűséget, valamint az érvényben lévő járványügyi óvintézkedéseket is figyelembe veszik - számolt be róla a hvg.hu.

A rendszer 30 napon át előre jelzi majd, hány új eset várható naponta.
Fotó: Getty Images

3 hónap alatt fejlesztették ki

A központ igazgatója, Huang Csien-ping tájékoztatása szerint a rendszert a regionális előre jelzés alapján feljesztették ki, mintegy 3 hónap alatt. A kutatók megállapították, hogy az új típusú koronavírus 5 és 15 Celsius-fok közötti hőmérséklet esetén terjed a leginkább, a világszerte igazolt esetek többségét - mintegy 60 százalékát - ugyanis akkor regisztrálták, amikor ebben a tartományban mozgott a hőmérséklet.

A nitrogén-dioxid-szint is számít

Az előrejelzés során számításba veszik majd a műholdak által jelzett nitrogén-dioxid-szintet is. A kutatók szerint ugyanis ez az érték a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések hatásait tükrözi. A nitrogén-dioxid szintje a járművek és a gyárak kibocsátásától függ, így drasztikus csökkenése azt jelzi, hogy kisebb a forgalom, tehát kevesebb az emberi érintkezés is - magyarázta az igazgató.


A szakértők szerint ezek az előrejelzések a koronavírus-fertőzések kezelése, valamint az óvintézkedésekkel kapcsolatos döntések terén is fontos szerepet játszanak majd.

Júniusra itt van a gyorsteszt, ami egy óra alatt kimutatja a fertőzést - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!