Magas C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas, folsav és a tiamin is. A retek a keringési rendszerre is jó hatással van, és gyulladásgátló hatással is bír, bőrproblémák esetén is bevethető.

A retek immunerősítő hatása kiemelkedő!

1000 éves múlt

Ezt a ma oly népszerű gyökérzöldséget már az ókori Kínában és Japánban is kedvelték, sok ételhez felhasználták, gyógyszerként is alkalmazták. Később Európába is megérkezett, Angliában is gyógyhatású élelmiszerként tartották számon, vesepanaszok esetén fogyasztották. Mivel könnyen termeszthető, igénytelen növény, könnyen elterjedt egész Európában, majd később Amerikában is hamar népszerűvé vált.

Diétázóknak

Szeretne megszabadulni néhány kilótól? A retek a fogyókúrában is bevethető! Vízhajtó, májtisztító hatása is ismert, magas rosttartalmával segíti az emésztést. A korán szedett retek lágyabb ízű, mint a később felhasznált zöldségek. Zamata leginkább akkor érvényesül, ha hajszálvékonyra szeleteljük, és enyhén sózzuk, de lereszelve is jól használható a saláta-keverékekben, tojással és halakkal is remekül harmonizál.

Kóstolja meg a csíráját is!

A retekcsíra hatékony vértisztító, magas az A-, B1-, B6-vitamin tartalma, kálium, vas, foszfor is található benne. Hatásos méregtelenítő és immunerősítő. Fogyasszuk a szendvics mellé, vagy a salátába keverve.

Erre figyeljen!

Vásárláskor kemény szemeket válasszon, mert a puha, fénytelen felület szivacsos, fonnyadt belsőt rejthet.

1 tipp

Náthás megbetegedések esetén is jól használható, mert tisztítja a légutakat. Az elhúzódó asztmára is hatásos.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!