Egyes sporttevékenységek és szezonális aktivitások esetében gyakori a térdízületi keresztszalag-szakadás. Ha az elülső keresztszalag elszakad, az magától nem képes meggyógyulni. Ilyenkor műtétre van szükség, különben a térdízület elveszíti stabilitását. "Az elülső keresztszalag a térdízület elülső stabilitásához szükséges. Ha ez hiányzik, akkor a térd kóros mozgást végez, ez pedig felgyorsítja az ízületi felszínt borító porc kopását, amely idővel akár protézis beültetéséhez is vezethet" - fogalmazott Dr. Gáspár Szabolcs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd traumatológusa.

A szalagok egy ideig bírják a feszülést, később azonban elszakadnak. Fotó: iStock

Hogyan gyógyítható a sérülés?

Elsősorban a kosárlabdázókra, a labdarúgókra és a síelőkre jellemző ez a sérülés, illetve minden olyan tevékenységet végzőre, aki hirtelen irányt változtat a fizikai aktivitás során. A mozgás közben az adott végtag letapad, majd hirtelen a térdből elfordul. A szalagok egy ideig bírják a feszülést, később azonban elszakadnak, erőteljes fájdalmat okozva a sportolónak. Míg évekkel ezelőtt ezek a sérülések hosszú felépüléssel jártak, ma már létezik egy olyan sebészeti módszer, amellyel a páciens hamarabb visszatérhet a sportoláshoz is. Nem minden sebész végzi ezt a technikát, jó hír azonban, hogy állami és magánegészségügyben egyaránt elérhető.

A nők térde ennyivel sérülékenyebb - kattintson!

"Az anatómiai elülső keresztszalagpótlás során az eredeti eredési helyére tudjuk illeszteni a szalagot egy olyan rögzítési technikával, amely során olyan stabil rögzítést érünk el, hogy nincs szükség a műtét után külső rögzítésre. Az operáció után a beteg azonnal teljes testtel terhelheti a végtagot és segédeszközre sincs szüksége a mozgáshoz" - ismertette a szakember. Túl azon, hogy ez a módszer felgyorsítja a rehabilitációt - hiszen azonnal mozgatni lehet a végtagot -, a beteg sincs ágyhoz vagy segédeszközhöz kötve, így gyorsabban visszatérhet akár a munkába is.


A gyógytorna is nagyon fontos

A beavatkozás után három hónapos gyógytorna következik, teljes mozgásszabadsággal. A kerékpározás, a gyorsúszás és egyenes vonalú futás már néhány hét után engedélyezett. A hirtelen irányváltoztatással járó sporttevékenységekkel azonban nagyjából fél évet várni kell. A beültetett szalagoknak ugyanis be kell épülniük, ezt a folyamatot pedig nem lehet felgyorsítani. A szakember szerint azonban a rehabilitációs időszak leteltével a térdízület a baleset előtti stabilitással mozgatható. Fontos még megjegyezni, hogy az elülső keresztszalagpótlás többnyire az 50 év alattiaknál alkalmazható a leghatékonyabban. A szakadt szalagot ugyanis saját ínnal pótolják, egy bizonyos kor felett pedig a szövetek rugalmassága romlik.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!