A 22 (mesterszám) Nagyárkánum, és az 56 (összeadva 11, a tanítás száma) Kisárkánum alkotja a 78 (15 = 6, döntés) lapból álló kártyacsomagot. Eredete több évszázaddal korábbi időkre nyúlik vissza, és számos értelmezi lehetőséget kínál, de az alapok mindegyikben ugyanazok (pl. Crowley-, Ludwig-, Kazanlár, Zen, Angyal tarot stb.).

Hogyan értelmezzük a Tarot lapjait?

A példaként kiválasztott Crowley tarot lapjain megtalálhatóak a héber ábc betűi, az asztrológia bolygóinak jelei, mitológiai alakok (pl. Hermész, Hórusz), ősi szimbólumok (nap, hold, sorskerék, oroszlán, sas, szkarabeusz bogár, szfinxek stb.), valamint római és arab számok (számmisztika) egyaránt. A színek szintén jelentéstartalommal bírnak. Ezek alapjai: kék (érzelmek, áramlás), sárga/arany (szellemi szintek, fény/teremtés), piros/narancssárga (tűz), zöld (természet, termékenység), fekete (titkok, tudatalatti), barna (stabilitás). A színek árnyalatai tovább finomítják az energetikai hatást. A Kisárkánum kártyáin sorozatot képez a természetet alkotó négy elem: a Botok (tűz/erő), a Kelyhek (víz/érzelmek), az Érmék (föld/anyag), és a Kardok (levegő/ráció).

A Tarot kártya kérdező személy által kihúzott lapjainak különböző megélési szintjei vannak. Erőnket, energiánkat több szinten is használhatjuk. Mindig fontos tudnunk, hogy egy adott élethelyzetben milyen lehetőségeink vannak, "milyen lapokat osztott az élet". Ezekből felelősségteljes megnyilvánulásaink által, szabadon választhatunk. Bejárhatunk teremtő és pusztító köröket, megélhetjük a "véget", és/vagy a transzformációt, azaz a teljes átalakulást. Ez utóbbihoz azonban egy paradigmaváltás szükséges, amikor a korábbihoz képest gyökeresen eltérő nézőpontból tudjuk szemlélni a világot, és benne önmagunkat is.

Hamarosan induló sorozatunkban egyenként bemutatjuk a Crowley Tarot kártya lapjait, a szimbólumokkal és a jelentéstartományokkal együtt. Végül az utolsó részben néhány alap kirakási módon (Kelta kereszt, Döntés, Kapcsolatok) keresztül bevezetőt kínálunk majd a sorselemzés rejtelmeibe. A kirakások értelmezése során bejárhatjuk a meglátások, és a döntések jövőformáló, tudatos útjait.

Varju Beáta

www.grafomuhely.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!