45 évesen szembesültem azzal, hogy az addig jól menő vállalkozásom már nem tudja eltartani a családomat, és ki kellett találnom valami mást, miközben a gyerekeket és a feleségemet nem akartam megijeszteni. Sokáig maga a titkolózás és a nehézségek váltották ki belőlem a belső feszültséget. Már attól jobban lettem egy kicsit, amikor végre elmondtam a feleségemnek, hogy mi nyomaszt. Együtt kitaláltuk a megoldást is, és elkezdtünk felépíteni egy új vállalkozást, amibe viszont eleinte sok pénzt és munkát kellett fektetnünk, anélkül, hogy visszajött volna belőle bármi.

- meséli interjúalanyunk, Gyuri.

Gyuri hamar felismerte, hogy a tüneteit az állandó feszültség okozza, azonban mindaddig nem tudott tőlük szabadulni, amíg a veszélyhelyzet el nem múlt. Közel két éven át tartott nála ez az állapot, szerencsére ma már túl van rajta.

"Kétségbe voltam esve, hogy miből tartom el a családomat, aggódtam, hogy egyáltalán működik-e majd ez az üzleti modell, és egyre nyugtalanabb voltam. Sokszor igazságtalanul, türelmetlenül reagáltam helyzetekre, egyre rosszabbul aludtam, és sokat fogytam. Fél év után azt vettem észre, hogy éjjel kettő és hajnali 5 között mindig ébren járkálok, egyre kevesebbet eszem, és gyakran kibírhatatlan vagyok, pedig én mindig nyugodt, türelmes és mosolygós ember voltam. Attól is féltem, hogy rámegy a házasságom erre a helyzetre, és hiába próbáltam nyugtatni magam, nem ment" - tette hozzá.

Elmondása szerint egy év telt el így, amikor kezdett helyrejönni az anyagi helyzetük, és szép lassan ő is megnyugodott. "Ismét tudtam koncentrálni, lassan újra végigaludtam az éjszakákat, és kezdtem visszanyerni a régi formám."

A stressz komoly betegségekhez vezethet

A depressziónak, csakúgy, mint a pánikbetegségnek, egyik leggyakoribb kiváltó oka a stressz. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában szintén nagyon nagy szerepet játszik az állandó feszültség, ezért érdemes már a kezdeti tüneteket is komolyan venni.

De mi is az a stressz?

Stresszről akkor beszélünk, ha egy olyan helyzettel kerülünk szembe, amelyre viselkedésváltozással reagálunk. Ha a stressz fokozódik, vagy tartóssá válik, az akár meg is betegíthet.

A mindennapi, normális stresszhelyzetre is válaszol a szervezetünk, a vegetatív idegrendszer aktívabban kezd működni, az izmok megfeszülnek, a szívverésünk gyorsul, a légzésünk szaporábbá válik.

Amint a stressz elmúlik, a szervezetünk működése visszaáll a normális helyzetbe, ismét egyensúlyi állapotba kerül. Baj akkor van, ha a stressz nem múlik, nem megoldható, vagy rövid időn belül nem feldolgozható, és ezért a szervezetben a felfokozott állapot állandósul. Ekkor jelentkeznek a kóros tünetek.

Melyek a stresszhelyzetek?

Mindenkinek más jelent stresszhelyzetet, és mindenki másként reagál ezekre. Van, akinek egy nyilvánosság előtt elmondott beszéd olyan nyugtalanságot okoz, hogy napokkal előtte már nem alszik, fáj a gyomra, remeg, hány. Egy másik embert ugyanez a helyzet felvillanyoz, boldogan készül rá. Egy dologban azonban nem különbözünk: azok a problémák, amelyeket nem tudunk megoldani, tartós stresszt jelentenek számunkra.

Ilyen lehet a munkahely elvesztése, a válás, egy műtét, egy komoly veszekedés, illetve az állandó érzelmi vagy anyagi bizonytalanság. Ezek általában hosszabban elhúzódó helyzetek, és szinte mindenkinél jelentkeznek az állandósult nyomás, azaz a stressz tünetei is.


Melyek az állandó feszültség tünetei?

Rengeteg tünete lehet a stressznek, most csak a teljesség igénye nélkül soroljuk fel a legjellemzőbbeket. Ha hosszabb ideje áll fenn a stresszes állapot, akkor a legtöbben nem tudnak aludni, ezáltal ingerlékenyek, idegesek lesznek. Türelmetlenül reagálnak olyan helyzetekre, amelyet máskor zökkenőmentesen oldottak meg, szoronganak, gyakran táplálkozási problémákkal küszködnek, gyomorfájdalmaik vannak. Kialakulhat makacs, migrénes fejfájás, izomfájdalmak, köztük a csuklyásizom feszülése.

Az ember társas lény, evolúciós szemszögből nézve pedig túlélésünk azon is múlik, hogy mennyire vagyunk képesek környezetünket megfigyelni, alkalmazkodni hozzá, illetve reagálni a változásaira. Ezért is van, hogy a környezetünkben élők érzelmi állapota, tehát szorongásuk, félelmük, depressziójuk is átragadhat ránk, ha nem teszünk tudatosan azért, hogy ne így történjen. A legjobb módszerek a stressz leküzdésére

Legtöbbször a beteg maga is felismeri, hogy a tüneteit a stressz okozza, mégsem kezdi megfelelően kezelni, pedig nagyon fontos lenne, hiszen, ha elhanyagoljuk, akkor az komolyabb betegségekhez is vezethet. Ha a stressztényezőt nem áll módunkban kiiktatni, legjobb szakemberhez fordulni, és felkeresni egy pszichológust.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!