A legtöbb nő még napjainkban is félelemmel gondol erre az életszakaszra, pedig manapság már nagyon sok lehetőség van a klimax okozta tünetek mérséklésére. Nem kell feltétlenül gyógyszeres kezelésre gondolni, hívjuk segítségül a természetes praktikákat!

Mi történik a változókorban?

A változókori panaszokról és enyhítésükről itt olvashat részletesebben!

A változókor a nő életének természetes szakasza, amely a testre és a lélekre is egyaránt kihat. Az életkor előrehaladtával megváltozik a hormonháztartás, a peteérés leáll, amenstruációpedig véget ér. Egészen hihetetlen, de kétszáz évvel ezelőtt a nők döntő többsége nem érte meg a menopauzális kort, így ez a probléma még nem létezett. Az átlag életkor növekedésével együtt azonban nőtt a változókorba lépő nők száma is.

Mit jelent a klimax?

"A klimax szó maga a menstruáció elmaradását jelenti, azonban a női testben ennél sokkal több változás megy végbe. A klimax során a szervezet teljesen átalakul, és ez mindössze a nők 20 százalékánál tünetmentes. Közel felüket a változókor tünetei olyan mértékben érintik, amelyek akár a munkavégzést is zavarhatják" - mondta dr. Nagy László Zoltán, a Budai Egészségközpont nőgyógyász-szakorvosa.

Ha elfogadja a változást, könnyebben átvészelheti a menopauzát

A klimax leggyakoribb tünetei

 • hőhullámok, verejtékezés
 • magas vérnyomás, fejfájás
 • hirtelen súlygyarapodás, elhízás
 • rendszertelen, majd elmaradó menstruáció
 • hüvelyszárazság, a libidó csökkenése
 • fáradékonyság, alvászavar
 • hangulatingadozás, depresszió

Hogyan enyhíthetjük a tüneteket?

"A tünetek hormonpótlással kezelhetők, azonban a kalcium, D- és K-vitamin szedése is csökkenti a panaszokat. Fontos odafigyelni az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra, ugyanis ezek rendkívül fontosak a szív- és érrendszeri megbetegedések és acsontritkuláskialakulásának megelőzésében. A változókorban se feledkezzünk meg a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokról" - tanácsolja dr. Nagy László Zoltán.

Néhány természetes praktika

 • A hőhullámok enyhítése és a testsúly növekedésének elkerülése érdekében fogyasszunk minél kevesebb koffeint, alkoholt, fűszeres ételt - ezek feleslegesen felpörgetik az amúgy sem épp nyugodt testet. A cigarettát pedig felejtsük el!
 • Az álmatlanság ésalvászavarokellen jól működhet, ha hozzászoktatjuk magunkat egy állandó elalvás előtti rutinhoz. Egy citromfűtea elkortyolása mellett lapozzuk át a kedvenc magazinunkat vagy olvassunk pár oldalt. Törekedjünk arra, hogy a napi edzést lehetőleg ne közvetlenül az elalvás előtti órákban végezzük.
 • A bőr változásaira reagálva ne a kozmetikai arzenálhoz nyúljunk feltétlenül. Fogyasszunk sok folyadékot, száraz bőr esetén pedig ne fürödjünk a szükségesnél többször.
 • Életünknek ebben a szakaszában a fejfájás és a migrén is erőteljesebben jelentkezhet, de van egy jó hírünk: a menstruáció elmaradásával ez mérséklődik. Addig is készítsen a fejfájása jelentkezéséről naplót, hogy megfigyelhesse, valóban a ciklushoz köthető-e.
 • Nem utolsó sorban pedig gondoljunk csak arra, hogy a változókort követően mennyivel kevesebb gondot kell majd fordítanunk a fogamzásgátlásra, és sokkal szabadabbá válhatunk a hálószobában is!

A legfontosabb, hogy fogadjuk el önmagunkat!

A változókor legtöbb esetben nem könnyű a nőnek, ám mégis próbáljunk meg pozitívan állni hozzá. Ha elfogadjuk a változást, mentálisan is megkönnyítjük ezt az átmeneti időszakot. Mégpedig azért, hogy a végén másképp, ám mégis teljes női mivoltunkban szülessünk újjá!

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!