A pázsitfűfélék pollenje a legjelentősebb allergének közé tartozik, pollenkoncentrációja májusban és júniusban a legmagasabb. Az allegriásoknak ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy mielőbb keressék fel kezelőorvosukat, hogy a főszezonban már enyhíteni tudják panaszaikat a megfelelő készítményekkel. A tünetek erőssége ugyanis egy kis odafigyeléssel hatékonyan mérsékelhető. A pázsifűfélék pollenkoncentrációját rendszeres fűnyírással lehet csökkenteni.
A klímváltozás és a környezetszennyezés miatt egyre több a beteg. Fotó: 123rf

A klímaváltozás nem várt hatása

A közelmúltban globális felmérés készült a klímaváltozás és a pollenkoncentráció összefüggéséről. A kutatók megállapították, hogy a hőmérsékleti maximumok és minimumok éves együttes növekedése szoros kapcsolatot mutat a szezonális pollentermelés emelkedésével, a fagymentes napok számának növekedésével pedig meghosszabbodik a pollenszezon, és fokozódik a pollenkoncentráció is. A tudósok szerint ezek hatására globálisan nő a pollenérzékenység és az allergiás megbetegedések száma.

A könyezetszennyezés nehezíti a helyzetet

Azasztmaennyire súlyos is lehet - a részletekért kattintson!

A klímaváltozás mellett a környezetszennyezés is jelentősen felerősíti a légúti panaszokat, ezzel magyarázható az asztmás megbetegedések számának növekedése is - véli Nékám Kristóf allergológus. Évente nagyjából 15-20 ezer új beteggel bővül az asztmában szenvedők csoportja, jelenleg 350 ezer diagnosztizált ember él Magyarországon.

Az asztmát régebben pollenek vagy házi poratkák okozták, de a jelenlegi környezetszennyező anyagoktól már önmagában is kialakulhat az asztma. Az asztma az allergiák második legsúlyosabb, legtöbb odafigyelést érintő fajtája lehet. A betegség kiváltó okát azonban nehéz megállapítani, ezért az elkerülése sem egyszerű. Az allergiás hajlamot lehet örökölni, de a betegség kialakulásában a környezetnek, a dohányzásnak és az elhízásnak is nagy szerepe van - emelte ki a szakértő.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!