Kutatók csaknem 14 ezer ember étrendjének elemzése után meglepő következtetésre jutottak.

A hús elhagyásának előnyei

A tudósok 13 935 embert kérdeztek arról, milyen ételeket esznek, és milyen gyakran fogyasztják azokat. A válaszaikat összehasonlították az egészségükkel kapcsolatos korábbi feljegyzésekkel.

A hús elhagyásával csökken aköszvénykockázata. Fotó: 123rf

Az eredmények összegzése után a tudósok azt látták, hogy a húsfogyasztást mellőzők vérében kevesebb volt a húgysav, aminek kóros felhalmozódása köszvényhez vezethet. Ebből következik, hogy a vegetáriánusok körében sokkal kisebb volt a köszvény kialakulásának valószínűsége.

Különösen a lakto-ovo vegetáriánusoknál volt csekély ez a veszély, akik húst nem fogyasztottak, tojást és tejtermékeket viszont igen. Őket követték a tisztán növényi étrendet tartók - vagyis a vegánok -, majd a húst is fogyasztók. A húsevők esetében volt a legmagasabb a húgysavszint, így a köszvény kialakulásának veszélye is. A vegetarianizmus különböző fajtáiról itt olvashat!

Mi ennek az oka?

A tudósok szerint a növényi alapú étrend azért védhet a köszvény kialakulásával szemben, mert a hús, a halak és tengeri herkentyűk egy purin nevű anyagot tartalmaznak, amely más tanulmányok szerint növeli a vér húgysavszintjét.


Emellett a vegetáriánus étrend telített zsírokban szegényebb, gyulladáscsökkentő fitokemikáliákban viszont gazdagabb az állati termékeket is tartalmazó étrendeknél.

Forrás: dailymail.co.uk


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!