A globális felmelegedés miatt harminc éven belül eltűnhetnek a Spanyolország és Franciaország között magasodó Pireneusok gleccserei. Olvassa el a részleteket!

Mintegy öt kilométert húzódott vissza az elmúlt 22 évben a Denman-gleccser - állapították meg a Kaliforniai Egyetem és a NASA bolygókutató központjának (JPL) kutatói. Ha a gleccser teljesen elolvadna, akkor világszerte 1,5 méterrel emelkedne a tengerszint. Épp ezért tanulmányozták a lehető legalaposabban a gleccsert és térségét a kutatók, akik aggasztó megállapításokra jutottak.

Mintegy öt kilométert húzódott vissza az elmúlt 22 évben a Denman-gleccser. Fotó: NASA

Nagy a baj

"Kelet-Antarktikáról eddig úgy gondoltuk, hogy kevésbé fenyegetett a globális felmelegedés által. A krioszférakutatók azonban alaposan megvizsgálták a gleccsereket, és most már bizonyítékokat látunk a tengeri jég potenciális instabilitására ebben a térségben" - emelte ki Eric Rignot professzor, a friss tanulmány társszerzője. Bár az elmúlt években Nyugat-Antarktikán olvadt gyorsabban a jég, a nagy méretű Denman-gleccser olvadása is ugyanolyan jelentős hatással lenne a tengerszint emelkedésére - tette hozzá a szakember.

Ijesztően sok jég tűnt el

A tanulmány szerint 1979 és 2017 között a gleccser 268 milliárd tonna jégtömeget vesztett el. Az olasz űrügynökség COSMO-SkyMed műholdrendszerének adatai felhasználásával a kutatók pontosabban tudták meghatározni azt a vonalat, ahol a jég elhagyja a szárazföldet és úszó tengeri jéggé válik. Az 1996 és 2018 közötti adatok feltűnő aszimmetriát mutattak e vonal visszahúzódását illetően.


A Denman keleti oldalát védi a zsugorodástól egy jég alatti hegylánc, de a nyugatit, amely mintegy négy kilométeren át húzódik, egy mély és meredek völgyteknő jellemzi. "A nyugati oldalon a Denman alatti talaj formája miatt lehetséges egy gyors és visszafordíthatatlan visszahúzódás, ami a globális tengerszint jelentős növekedését jelenti a jövőben" - emelte ki Virginia Brancato, a tanulmány társszerzője.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!