Az európaiak nagyjából fele kapott oltást az elmúlt öt évben, 79 százalékuk pedig bizalommal fordul az egészségügyi szakemberekhez, hogy a védőoltásokról tájékozódjon. Mintegy 88 százalék szerint a vakcinák fontosak, és 85 százalék hatékony módszernek tartja ezeket afertőző betegségekmegelőzésére. Szeptembertől újabb védőoltás lesz kötelező, a részleteket itt olvashatja el!

Még mindig gyakoriak a tévhitek a védőoltásokkal kapcsolatban. Egy új felmérés szerint az európaiak 48 százaléka úgy véli, hogy a védőoltások gyakran súlyos mellékhatásokkal járhatnak, 38 százalékuk pedig azt gondolja, hogy épp azokat a betegségeket válthatják ki, amelyek ellen védelmet kellene nyújtaniuk.

Csökkent az átoltottsági arány

A "nyájimmunitás" létfontosságú, különösen a sérültimmunrendszermiatt beolthatatlan emberek miatt. Így itt az ideje, hogy felemeljük a hangunkat a félretájékoztatás ellen - hangsúlyozta Jyrki Katainen, az Európai Bizottság egyik alelnöke. Az utóbbi időben ugyanis csökkent az átoltottsági arány a kontinensen, ami közegészségügyi és biztonsági kockázatot jelent. Egyre gyakoribb a védőoltással megelőzhető járványok kitörése, pedig - az alelnök szerint - az elmúlt két évszázad egyértelműen igazolta az oltások hatásosságát. "Ez nem pusztán vélemény, hanem tény" - hangsúlyozta.

Egyre gyakoribb a védőoltással megelőzhető járványok kitörése. Fotó: 123rf

Ennyi áldozata volt tavaly a kanyarónak

Tavaly több mint hetven ember halt meg kanyaróban, és mintegy 80 ezren fertőződtek meg Európa-szerte, pedig a betegség ellen létezik védőoltás - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Unió Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központja (ECDC). "A kanyaró és a rubeola felszámolása, valamint a gyermekek és a felnőttek megóvása a védőoltással megelőzhető betegségektől fontos része az ENSZ egészségügyi és fejlődési céljainak. Ehhez közös fellépésre és kiszámíthatóságra van szükség, hogy mindenki számára magas védettséget biztosítsunk" - írta a két szervezet.


A különböző védőoltásoknak köszönhetően az európai régióban a legtöbb gyermek és felnőtt védve van többek között a kanyaró, a rubeola, a szamárköhögés, ajárványos gyermekbénulásvagy a tbc ellen. Magyarországon nagyon jó, 98 százalékos a különböző fertőző betegségek elleni átoltottság - közölte Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!