A szakemberek szerint azaranyérkis odafigyeléssel a legtöbb esetben igenis panaszmentes állapotban, jól karbantartható. A megelőzés már kisgyermekkorban kezdődik. Különösen az , hogy gyermeküket rendszeres étkezésekre neveljék.

Hasznos tippek aranyereseknek

Tipp

Nézzen szét Egészség-receptjeink között, ajánljuk a székrekedés esetén ajánlott ételeket!

Ne maradjon el az emésztőrendszert mozgásba hozó, nyugodt reggeli egy bögre meleg folyadékkal! Az a helyes, ha a gyereknek még az otthoni nyugodt körülmények között van lehetősége a székletürítésre. Nem szabad mereven ragaszkodni a reggeli ritmushoz, hiszen sokfélék vagyunk, de a rendszeres étkezés mindenképpen nagyon fontos a bélműködés és ezáltal a székletürítés rendszerességéhez is.

Napközben a körülmények arra kényszeríthetnek, hogy az inger ellenére visszatartsuk a székletet, otthon ez kevésbé valószínű. A visszatartás székrekedéshez vezethet. Legjobb, ha akár utólag is, de rászoktatjuk magunkat, hogy 10 perccel korábban kelünk, és némi folyadékfogyasztás után nyugodtan megyünk el vécére. Ha a szervezet már megtanulta, hogy hozzávetőlegesen mindig azonos időben és körülmények között megyünk vécére, automatikusan, könnyen megy a székletürítés. Az erőlködés helyett hasznosabb egy kis lazítás, és - nem vicc! - egy kis olvasás. Nem jó viszont hosszan ücsörögni. Akkor már a mozgás, járkálás hasznosabb.
Van remény az aranyér kiújulásának megelőzésre
A reggeli, iskolába, munkába menet előtti idő azért is kedvező, mert ez a megtanult életritmus a későbbiekben is jobban betartható, és bizony csak otthon van lehetőség a székletürítés után a végbéltájék helyes ápolására.

Székletürítés után mossuk meg az altestet!

Hasznos a bidé helyes használata. Felmérések mutatják, hogy Japánban, ahol a bidé elterjedt, sokkal kisebb a végbélrák előfordulása. Arra az esetre, ha mégsem tudnánk megmosakodni, érdemes egy nedves intim- vagy babatörlőkendő-csomagot magunknál tartani. Nem foglal el több helyet, mint egy csomag papír zsebkendő. A végbéltájék megtörlésére ne használjunk durva, kemény toalettpapírt, mely kidörzsöli és sebessé teszi a végbéltájékot, ugyanakkor nem tisztít rendesen. Ha más nincs, akkor ennél már jobb a papír zsebkendő is.
Minden jó, ha vége jó - tartja a mondás. Igaz ez a végbélre is. A tápcsatorna bármely szakaszán fellépő probléma a belet és végbelet is megviseli. A gondok az emésztőrendszer végén összegződnek.

Mit együnk aranyér esetén?

A helyes táplálkozással, az ételek megfelelő megrágásával segíthetjük, hogy a széklet lágy legyen. Legalább napi két liter folyadékot kell fogyasztani, a rostdús, kevés cukrot tartalmazó táplálék megelőzi a renyhe bélmozgást.

Ajánlott élelmiszerek: müzli, tejtermékek, szezámmag, lenmag, napraforgó, méz, mazsola, búzacsíra, zöldségek, héjastul fogyasztott gyümölcsök, mogyoró. A székrekedésre hajlamosak rendszeresen iktassanak be étrendjükbe olyan ételeket, amelyek kicsit megmozgatják a bélrendszert. Egyénileg is eltérő, kinél mi hat, a joghurt, a savanyú káposzta, a szilva- és baracklekvár vagy egy korty kávé, egy fürt szőlő, illetve ezek kombinációja. Azok az élelmiszerek, amelyek inkább fogó hatásúak óvatosan, mértékkel fogyasztandók. Ilyenek például az alma, a banán vagy a kakaó és csokoládé. Az édes nyalánkságok között is vannak rostdúsabbak, csak az érdekesség kedvéért megemlítendő a gumimaci, ami például növényi rostokat, pektint tartalmaz.

Kerülendő továbbá a túl sok fehérkenyér, rizs és tésztafélék fogyasztása, a kóla, a fekete tea, a zsíros, fűszeres ételek, hámozott gyümölcsök, túl sok hús, hagyma. Gyakran jelentkező székrekedésnél is érdemes kerülni a hashajtókat, mert hosszútávon lustává és hashajtófüggővé teszik a beleket.

Étkezés előtt egy kanál paraffinolaj segít, hogy a széklet könnyen üríthető legyen.

Ha már kiújult az aranyér

A kezdődő panaszokat idejében "fülön csípi" a fertőtlenítő és gyulladásgátló kamillás ülőfürdő. Más gyógynövényes ülőfürdők is használhatók, de ezekhez érdemes gyógyszerész tanácsát kérni. A meleg és az ágynyugalom inkább ront a helyzeten, a hideg tisztító zuhanyozás viszont érösszehúzó hatása miatt használ. Ha otthoni kezeléssel, kúpokkal és kenőcsökkel 14 nap alatt nem múlnak el a tünetek, ajánlatos orvoshoz fordulni, vérzés esetén pedig azonnal ez a teendő.
Nem a sportot helyettesítendő, de hadd álljon itt egy egyszerű tipp. A gyakorlat könnyen, csaknem észrevétlenül, munkahelyen is elvégezhető: széken ülve 10 másodpercre szorítsa meg fenékizomzatát, majd lazítson. 5-6-szor ismételje meg a gyakorlatot, amely erősíti az alsó medencei izmokat. Naponta többször is tegye meg!

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!