Tavaly a természeti katasztrófákban mintegy 900 ember vesztette életét, 126 ezer épület megsemmisült és több mint 19 ezer hektárnyi mezőgazdasági földterületet ment tönkre az ázsiai országban - közölte a kínai katasztrófavédelmi minisztérium.
Komoly árvizek pusztítottak Kína egyes területein. Fotó: iStock

Hatalmas károk

A legnagyobb kárt az augusztusban az ország keleti és északkeleti vidékére lecsapó Lekima tájfun okozta. Ezen kívül nyáron komoly árvizek pusztítottak Kína középső, déli és keleti területein. A délnyugati részen fekvő Szecsuán tartományban pedig júniusban földcsuszamlás zúdult egy falura, illetve egy erős földrengés is volt a térségben augusztusban.

Egyre súlyosabbak a természeti katasztrófák - kattintson!

A 2019-es év azonban nemcsak Kínát sújtotta a különböző természeti csapásokkal. Amerikában például erdőtűz, két trópusi ciklon, három folyóáradás és nyolc súlyos vihar is tombolt tavaly. A természeti csapások együttesen nagyjából 45 milliárd dollárnyi kárt okoztak. A katasztrófák miatt legalább 44 ember vesztette életét.

Egyre nagyobb a baj

A globális felmelegedés okozta aszályok, viharok, árvizek és tűzvészek világszerte is egyre több embert fenyegetnek. Nem véletlenül lett a "klímavészhelyzet" az év szava az Oxford szótár szerkesztői szerint 2019-ben. Ahogy már korábban is megírtuk, tavaly márciusban az eddigi legsúlyosabb vihar csapott le Mozambikra, Zimbabwére és Malawira. Az Idai ciklon heves esőzést, súlyos áradásokat és földcsuszamlásokat okozott a három afrikai országban. Az ítéletidőben több mint 1300 ember vesztette életét és több százezren kényszerültek lakhelyük elhagyására. Malária- és kolerajárvány is felütötte a fejét.

A Hagibisz névre keresztelt tájfun pedig - amely több mint 6 évtizede a leghevesebbnek bizonyult - októberben csapott le Japánra. Heves esőzések, áradások és földcsuszamlások kísérték, amik mintegy 100 ember halálát követelték. Összesen 4,5 millió embert evakuáltak, az anyagi károkat pedig több milliárd dollárra becsülik.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!