Nobel-díjat érhet a magyar felfedezés - részletek itt!

Ahogy már korábban megírtuk, idén William Kaelin, Gregg Semenza és Peter Ratcliffe nyerte el az orvosi-élettani Nobel-díjat a sejtkutatás területén elért eredményeiért. A három tudós azt fedezte fel, hogy a sejtek miként érzékelik az elérhető oxigén mennyiségét, és hogyan tudnak alkalmazkodni a változásokhoz. Eredményeik kikövezték az utat a vérszegénység, a rák és sok más betegség elleni ígéretes új stratégiák számára. A három kitüntetett örült, hogy együtt kapták meg a legrangosabb tudományos elismerést.

Gregg Semenza amerikai orvos és biokémikus is átvette az elismerést.
Fotó: MTI/AP/TT Hírügynökség/Jonas Ekstromer

Az elmúlt 25 év legnagyobb felfedezése

A díjazottak kihirdetése után Mandl József akadémikus azt nyilatkozta, hogy az idei orvosi Nobel-díjjal egy alapfelfedezést, egy nagyon alapvető mechanizmus feltárását díjazták. Ez az elmúlt 20-25 év egyik legnagyobb felfedezése, amely teljesen átrajzolja a tudományos gondolkodást - mondta.
A most díjazott felfedezés az oxigénhiányhoz való alkalmazkodásról szól, ami a környezethez való alkalmazkodásnak egy alapmechanizmusa. "Ez egy nagyon alapvető kérdés, ami régóta foglalkoztatta a kutatótársadalmat" - mutatott rá az akadémikus. Sokan kicsit meglepőnek is találják, hogy milyen későn jött ez az alapvető felfedezés. "Azt, hogy a metabolizmus képes alkalmazkodni az oxigénhiányhoz, régóta tudják, de azt, hogy ennek mi a mechanizmusa, nem tudták eddig, ezért ez egy alapfelfedezés" - magyarázta Mandl József.

Átadták a díjakat

A 9 millió svéd koronával (830 ezer euró) járó Nobel-békedíjat a hagyomány szerint a kitüntetést megalapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át Oslóban. A négy tudományos kategória 12 díjazottjának és két írónak - a tavalyi és az idei díj nyertesének - pedig Stockholmban adták át a díjat. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia idén minden tudományos kategóriában a maximálisan megengedett három személyt jutalmazta.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!