A PJ34 jelű molekulát eddig a stroke gyógyításában alkalmazták. A Tel-avivi Egyetem kutatói szerint azonban ennek használata áttörést jelenthet a rák különösen agresszív fajtái - például a hasnyálmirigyrák - elleni küzdelemben.

A stroke kezelésére használt molekula legyőzheti a rákot is. Fotó: iStock

Csodát tesz a kezelés?

A tudósok hasnyálmirigyrákos emberi sejteket ültettek olyan egerek bőre alá, amelyeknek legyengítették az immunrendszerét. A sejtek szaporodni kezdtek. Ezután a PJ34 nevű molekulát fecskendezték az állatok véráramába, hogy megállapítsák, vajon a molekula befolyásolja-e a daganatot. Kéthetes PJ34-kezelés után a rákos sejtek számának 80-90 százalékos csökkenését észlelték a kezelés befejezésétől számított harmincadik nap után.

A hasnyálmirigyrák figyelmeztető jeleiről itt olvashat!

A PJ34 molekula a rákos sejtek osztódásában rendellenességet okoz, ami gyors sejthalált idéz elő, ezért a kezelt rákos sejtek osztódása önmagában sejthalálhoz vezet - magyarázta a szer hatását Cohen-Armon. A PJ34 kizárólag az emberi rákos sejtekre hatott, a többi sejtet nem befolyásolta. "Nem figyeltünk meg káros hatásokat az egerek súlygyarapodásában, és viselkedésük sem változott" - mondta a kutatás vezetője.

Párhuzamos vizsgálatok során azt is megállapították, hogy a molekula hatékony más típusú rákos sejtek esetében is, beleértve a mell-, a tüdő- és a petefészekrák, valamint azagydaganatagresszív formáit. A kutatás tehát nagy segítséget jelenthet a rák agresszív fajtái elleni új terápiák kifejlesztéséhez.


A kutatócsoport reméli, hogy hamarosan megkezdhetik a molekula tesztelését nagyobb testű állatokon, végül pedig embereken is. Ez a folyamat a finanszírozástól függően körülbelül két évig tarthat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!