Az e-cigaretta annyira veszélyes és annyira hozzá lehet szokni, hogy fontolóra kell venni a betiltását - foglalt állást Thomas Münzel, a németországi Mainzi Egyetem Orvostudomány Központja kardiológiai osztályának kutatója, az újonnan megjelent tanulmány vezető szerzője.
Nemcsak a tüdőt, hanem az agyat és az ereket is károsítja az e-cigi. Fotó: iStock

Az e-cigi ennyire veszélyes

A professzor szerint különösen a fiatalokban kell tudatosítani az e-cigaretta veszélyeit. Az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban 3,6 millió fiatal szív e-cigit, 2018-ra egyetlen év alatt 78 százalékkal nőtt a számuk. Az e-cigarettát eredetileg azért fejlesztették ki, hogy segítsen a dohányzásról való leszokásban. A fiatalok körében azonban annyira trendinek számít, hogy még azok körében is nikotinaddikcióhoz vezetett, akik korábban nem dohányoztak. "Nem engedhetjük meg, hogy egy teljes nemzedék hozzászokjon a nikotinhoz" - emelte ki a professzor.

Az e-cigi így betegít meg - a részletekért kattintson ide!

Kutatócsoportja 20 egészséges dohányozónál vizsgálta, hogy milyen hatással van az e-cigaretta gőze a véráramlásra a kar verőerében. Mérték a véráramlást dohányzás előtt, majd 15 perccel az e-cigaretta gőzének belélegzése után is. Vizsgálták továbbá azt is, hogy mennyire merevedett meg az artéria. Azt találták, hogy már egyetlen e-cigaretta elszívása is növelte a dohányzók pulzusát és megmerevítette az artériákat, azok belhámja - az endotélium - pedig nem működött megfelelően. Az endotélium felelős azért, hogy megfelelő legyen az erek tágulása és összehúzódása, egyben megvédi a szöveteket a mérgező anyagoktól, valamint szabályozza a gyulladást és a véralvadási folyamatokat. Az endotélium rossz működése szív- és érrendszeri betegségeket okoz.

Veszélyben a tüdő, a szív és az agy

Párhuzamos kutatásukban a tudósok 151 egeret tettek ki e-cigaretta gőzének egy, három és öt napon át, napi hatszor 20 percre. Az egérkísérletek eredményei alapján kimutatták, hogy az erek - köztük az agyban és a tüdőben lévők - károsodásáért a NOX-2 enzim a felelős. Ez az enzim szerepet játszik a szervezet baktériumok elleni védekezésében, valamint a szabadgyökök és az antioxidánsok közötti egyensúlyhiány, az oxidatív stressz folyamatában. Azonosítottak továbbá számos olyan molekuláris mechanizmust, amelyek révén az e-cigaretta károsíthatja az ereket, a tüdőt, a szívet és az agyat is.

"A NOX-2 enzim közvetíti az e-cigaretta összes hatását az agyba és az érrendszerbe. Azt találtuk, hogy az akrolein vegyület - amely az e-cigarettában lévő folyadék gőzzé válásakor keletkezik - aktiválja az NOX-2 károsító hatásait" - magyarázta a professzor.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!