A stroke típusai

  • vértelen (iszkémiás) - egy vérrög zárja el valamelyik agyi eret
  • trombotikus (trombózisos) - a vérrög helyben keletkezik
  • embóliás - az eret elzáró rög nem helyben keletkezik, hanem a vérkeringés sodorja abba az agyi érbe, ahol elzáródást okoz
  • vérzéses - ilyenkor valamelyik ér megrepedt, és a kiömlő vér nyomni kezdi az agyat
A stroke - más néven gutaütés, szélütés vagy agyvérzés - akkor alakul ki, amikor valamelyik agyi terület vérellátása leromlik, és az ott lévő sejtek pusztulni kezdnek. Kialakulási kockázatának mértékét rengeteg dolog befolyásolja, néhány lépéssel azonban sokat tehetünk a megelőzésért. Az egyik legfontosabb az, hogy rendszeresen ellenőriztessük a vérnyomásunkat. Ez 1-2 évente mindenkinek ajánlott, a magas rizikócsoportba tartozókban azonban ennél gyakoribb - 6-12 havonta elvégzett - szűrést javasolnak a szakemberek.

Fontos az egészséges táplálkozás

A megelőzés szempontjából sokat számít az egészséges táplálkozás és a "szívbarát" ételek fogyasztása is. A sötét színű leveles zöldek, a teljes kiőrlésű gabonák és a zsíros halak például segíthetnek természetesen csökkenteni a vérnyomást, akár 11 higanymilliméterrel is.
Vérnyomásunk rendszeres ellenőrzése nagyon fontos a stroke megelőzéséhez. Fotó: 123rf
Hasonlóan jó hatású a nátriumbevitel mérséklése is, a sószegény életmóddal ugyanis 5-6 higanymilliméternyi csökkenést lehet elérni. Ennek érdekében mondjunk le a készételekről és a bolti felvágottakról, és amit csak lehet, magunk készítsünk el.
Ezek mellett pedig fogyasszunk sok káliumban gazdag ételt, például hüvelyeseket, avokádót és édesburgonyát. Ezek ugyanis segíthetnek kiegyensúlyozni a szervezet só-víz háztartását, aminek kulcsszerepe van a vérnyomás alakulásában.

A rendszeres testmozgás jelentősége

Nagyon fontos a rendszeres testmozgás is. Már heti 30 perc közepes tempójú séta is rengeteget számít. Ez különösen akkor ajánlott betartani, ha munkánk miatt legalább 8 órát ülünk naponta. A mozgáshiány ugyanis jelentősen növeli az elhízás, a stroke és a szívbetegségek kockázatát.

Migrén esetén nagyobb odafigyelés kell

A nőknek és a férfiaknak nagyjából ugyanakkora esélyük van a stroke-ra. A nők esetében azonban a fogamzásgátlók szedése, a hormonkezelés vagy a terhesség jelentősen megnöveli a kockázatot. A migrénes nők esetében pedig még magasabb a rizikó, így nekik érdemes kerülni a szájon át szedhető fogamzásgátlókat és a dohányzást, valamint ajánlott rendszeresen ellenőriztetni a vérnyomásukat.
Forrás: prevention.com

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!