Első lépésként mindenkit besoroltak vagy az egyik, vagy a másik csoportba a napi biológiai órájuk, alvás-ébrenlét ciklusuk, illetve egy, a szakemberek által összeállított kérdőíve adott válaszaik alapján. Ezután MRI vizsgálat következett, illetve a nap folyamán különböző időpontokban más és más feladatokat kaptak az alanyok.

Árt a fiataloknak, ha korán kell kelniük - részletek!

A tudósok az eredmények összegzése után - egyébként nem túl meglepő módon - arra jutottak, hogy a pacsirta típusú emberek kevésbé voltak fáradtak reggel, illetve a korai órákban gyorsabb reakcióidővel teljesítették a feladatokat. Ezzel szemben az éjszakai bagoly típusú alanyok este nyolc óra körül remekeltek; reggel a másik csoport tagjainál rosszabbul teljesítettek.

Az éjjeli baglyok agya másképp működik

Ebben különbözik a pacsirták és baglyok agya

A kutatók megvizsgálták a résztvevők agyának működését is, és ott is találtak különbséget: a koránkelőknél több kapcsolódást találtak azon agyterületek között, amelyek a teljesítmény minőségéért és a fáradtságérzetért felelnek. Ez azt sugallja, hogy az éjszakai bagoly típusú embereknél nappal kevésbé jönnek létre ezek a kapcsolódások, ezért ők álmosabbak és kevésbé produktívak reggel 8 és este 8 óra közt - vagyis épp akkor, amikor a társadalom többi tagja elvárná tőlük az aktivitást.

A szakértők úgy fogalmaztak, hogy ez olyan érzés, mintha állandóan időeltolódás miatti fáradtságban szenvednének, vagyis jetlagük lenne. A kutatás vezetője szerint sokan ezért szenvednek a fix nyolcórás munkaidő, illetve a tanórák során, mert agyuk képtelen akkor hatékonyan dolgozni - a bagoly típusúaknál más a biológiai idő és a társadalmi idő.


Hogy mi lehet a megoldás? Elmondása szerint megértőbbnek és rugalmasabbnak kellene lennünk azokkal szemben, akik nem tudnak kora reggel kipattanni az ágyból - így nemcsak a későbbi lehetséges egészségügyi problémáknak vehetnénk elejét, hanem sokkal produktívabbak is lehetnénk a munkában.

Forrás: iflscience.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!