Szűrésre biztat az Emmi

A várakozás miatt halnak meg betegek

2018. április 4-én írtunk róla, hogy két és fél hónapot várnak átlagosan a magyar rákbetegek a kezelésekre, holott daganatos megbetegedések esetében az idő főszerepet játszik.

Minden október elsején, a mellrák elleni küzdelem világnapjának elsődleges üzenete, hogy vegyünk részt rendszeresen az emlőrákszűréseken. Ugyanennyire fontos az egészséges életmód, hiszen tudományosan bizonyított, hogy , a testsúlykontroll, valamint a rendszeres testmozgás hozzájárulnak a megelőzéshez és ezzel védelmet jelenthetnek a nők számára e betegséggel szemben is.

Az életünk múlhat egy szűrővizsgálaton

Magyarországon évente körülbelül 33 ezer daganat okozta halálesetet regisztrálnak, rosszindulatú emlődaganat következtében pedig 2000 nő veszíti életét. A betegség korai felismerése érdekében biztosítják a lakosság számára a népességszintű, szervezett emlőszűréseket, és szakmai és lakossági irányú kommunikációval is szorgalmazza az életkoruk alapján veszélyeztetett nők minél nagyobb számban történő bevonását a szűrővizsgálatokba.

Továbbá az emberi erőforrások miniszterének kérésére a közelmúltban elkészült a Nemzeti Rákellenes Program legfrissebb változata, amelynek célja, hogy a nemzetközi és hazai tapasztalatokat felhasználva olyan szakmai és társadalmi cselekvési programot adjon, aminek köszönhetően 2030-ig jelentősen csökkenhet a daganatos halálozások száma - írja az Egészségügyért Felelős Államtitkárság tájékoztatása alapján az Medical Online.

Már csak a várólistákat kellene csökkenteni

Mint írják, az Emberi Erőforrások Minisztériuma is minden fórumon arra ösztönzi a lakosságot, vegyenek részt rendszeresen a szűrővizsgálatokon, mert a korai felismerés életet menthet. Mindemellett 2018. augusztus 28-án arról számoltunk be, hogy sürgősségi MR-re például jövő februárra van időpont.


Nemrég az Oltalom Karitatív Egyesület döntött úgy, szokatlan lépésre szánja el magát, hogy csökkentse a várólistákat az egészségügyben: szeptember 27-től október végéig 500 ultrahangos vizsgálatot végeznek el radiológusok a Dankó utcai rendelőben. Azokat várják, akik akár hónapokat is kénytelenek várni a hosszú várólisták miatt. A vizsgálat végén a páciensek szakvéleményt/leletet kapnak, mely ugyanolyan értékű, mint amilyen egy társadalombiztosítás keretein belül történő kivizsgálás lelete.

"Akciónk célja, hogy a hosszú várólistákat csökkentsük, ezáltal pedig mérsékeljük a várakozásból adódó további egészségügyi veszélyeket. Ezért csak olyan pácienseket tudunk fogadni, akik már rendelkeznek beutalóval; legalább 1 hónapos határidőre kaptak máshol időpontot; és a vizsgálat előtt bejelentkeznek az Oltalom telefonszámán. A jelentkezéshez szükség van a páciens nevére, telefonos elérhetőségére és a beutalójának jobb felső sarkában található naplószámra" - írják. Az akcióról a linkre kattintva olvashat bővebben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!