Az akadémia Deep Carbon Observatory (DCO) című, tíz éve folyó kutatóprogramjának mintegy 500 tudósa azt vizsgálta, mennyi szenet nyel el és bocsát ki természetes folyamatokban a Föld, és mennyit bocsát ki az ember. A kutatók szerint a teljes földi szénnek csupán 0,2 százaléka (csaknem 44 ezer gigatonna) található az óceánok és a szárazföld felszíne fölött, valamint a légkörben. A többi (több mint 1,845 milliárd gigatonna) a föld kérgében, köpenyében és a földmagban van. A vulkánok és más magmatikusan aktív térségek évente nagyjából 280-360 millió tonnányi szén-dioxidot bocsátanak ki. A fosszilis üzemanyagok és az erdők égetése miatt azonban az ember éves szénkibocsátása akár 100-szor nagyobb is lehet, mint a vulkanikus kibocsátás.

Mintegy 43 ezer gigatonnányi szén-dioxid van a Föld felszíne fölött. Fotó: iStock

37 gigatonna szén-dioxid

A kutatók kőzetminták szénizotópjainak méréséi alapján kimutatták, hogy a légköri szén-dioxid szintje viszonylag kiegyensúlyozott volt az elmúlt 500 millió évben. Komolyabb változás csak akkor következett be, amikor nagy rendellenességek, köztük hatalmas, katasztrofális magma-kibocsátások történtek. Ezek az események ugyanis óriási mennyiségű szenet bocsátottak ki, amely melegítette a légkört, elsavasította az óceánokat és tömeges kihalásokhoz vezetett.

Hogyan csökkenthetnénk a gázkibocsátást? A válaszért kattintson ide!

A kutatók becslése szerint a 66 millió évvel ezelőtti meteor-becsapódás a mexikói Yucatan-félszigeten - amely a dinoszauruszok háromnegyedét elpusztította - legalább 425 giatonnányi szén-dioxidot bocsátott ki, ettől pedig gyorsan felmelegedett a bolygó. Csak 2018-ban az emberi tevékenység miatt 37 gigatonnányi szén-dioxid került a légkörbe. "A szén, amely minden élet alapja és létfontosságú energiaforrás az emberiségnek, mindenhol jelen van a földön a köpenytől a légkörig, Egy fenntartható jövő biztosítása érdekében elengedhetetlen, hogy megértsük a Föld teljes szénkörforgását" - mondta Marie Edmonds, a Cambridge-i Egyetem kutatója.


A tudósok a Föld alsó köpenyében és a magban lévő teljes szén nagyságát még csak becsülni tudják. Számításaik szerint szerint a teljes szén a Földön a 1,85 milliárd gigatonnát is elérheti, amelyből 1,8 gigatonna van a földfelszín alatt. 1,5 milliárd gigatonna található az alsóköpenyben, 315 millió a kontinensek és óceánok szilád kérgében, 30 millió pedig a Föld felső köpenyében. További 43 ezer gigatonna a Föld felszíne fölött, 37 ezer gigatonna pedig az óceánok legmélyén van. A DCO szakemberei szerint a mindegy 12 ezer évvel ezelőtti utolsó jégkorszak óta aktív 1500 vulkán közül napjainkban nagyjából 400 bocsát ki szén-dioxidot.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!