Hirtelen szívhalált okozhat!

Egy friss nemzetközi kutatás szerint sok esetben ezek az energiaitalok állnak az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, ugyanis súlyosbíthatják a rejtett szívbetegségeket. A Magyar Kardiológusok Társasága éppen ezért óvatosságra int fogyasztásukkal kapcsolatban.

Minden ötödik 10-14 éves gyerek energiaitalt "reggelizik" Magyarországon - ez derül ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet egy korábbi felméréséből. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által megrendelt, 16 országra kiterjedő vizsgálata szerint a magyar kamaszok 78 (!) százaléka fogyaszt energiaitalt, közülük 13 százalékuk úgynevezett "nagyivó". A kamaszok különösen veszélyeztetett fogyasztók, mert sokan alkohollal, vagy intenzív testmozgással összekötve hörpintget, ami - a kiszáradás veszélye miatt - növeli a rosszullét kockázatát.

Súlyosbíthatják a rejtett szívbetegségeket! Fotó: 123rf

Az energiaitalok esetében a legnagyobb veszélyt a nagy cukor- és koffeintartalom jelenti, amelyek ritmuszavarok kialakulásához vezethetnek azoknál, akik rendszeresen fogyasztják ezeket, vagy érzékenyek rájuk.

Magyarországon 2011 november 1. óta 422 hivatalos bejelentés érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központba (korábban ÁNTSZ). A statisztikák szerint volt, aki 2,5 liter (!) energiaitalt is megivott egy nap alatt. Az országos mentőszolgálat, az orvosi ügyeletet, a gyermekorvosok, háziorvosok, a védőnők, valamint az általános és középiskolák jelzései alapján a rosszullétek 25 százaléka lányokat, 75 százaléka fiúkat érintett. A beérkező adatok alapján a fogyasztással összefüggő túladagolás feltehetően két esetben okozott maradandó egészségkárosodást - tájékoztatta a Magyar Kardiológusok Társaságát a friss adatokról dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos, hozzátéve, hogy az esetek 23 százalékában alkohollal együtt fogyasztották az energiaitalt.

A rosszullét miatti bejelentések aránya életkor szerint: 3 százalékuk csupán 8-10 éves volt! 8 százalékuk a 11-12 évesek közül került ki, további 21,5 százalékuk a 13-14 éves korosztályba tartozott, míg 26 százalékuk 15-16 éves volt. Vezető tünetek: tachycardia (szívritmuszavar), mellkasi fájdalom, szédülés, magas vérnyomás, émelygés, hányinger, remegés.

Mit csinál a szervezetben?

"Sokan azt gondolják, hogy bedobnak egy energiaitalt és minden helyrerázódik. Ha fáradtak, erőre kapnak, tovább tudnak ébren maradni, ha az agyuk nehezen pörög, majd felgyorsul. Összeszűkíti a hasi, zsigeri ereket is, miközben az agy több vért kap, ezáltal átmenetileg javul az összpontosító képesség, a figyelem, lerövidül a reakcióidő, lecsökken az álmosságérzés, az alvásigény, megemelkedik az adrenalinszint, nagyobb fizikai teljesítőképesség érzete alakul ki.

Máshol sem jó a helyzet!

Amerikában egyetlen év alatt a 5448 koffeintúladagolásos eset 46 százaléka 19 év alattiakkal történt.

Mindez rövid távon kétségtelenül igaz, később azonban negatív hatása van, ha túlzásba visszük. Különösen fontos, hogy a szívritmuszavarokkal küzdők, szívbetegek felejtsék el az energiaitalokat, de azok is, akiknek a szervezete érzékenyen reagál rá. Az energiaitalok nagy dózisban tartalmaznak koffeint, ez önmagában is veszélyes, túlzott fogyasztása ártalmas lehet, extrém mennyiségben már azonnal is jelentkezhet a hatás. De ha nem nagy mennyiségben, viszont rendszeresen issza valaki, akkor is rossz hatással lehet a szív- és érrendszerre. Emeli ugyanis a pulzusszámot és a vérnyomást.

A sok koffeintől egész nap gyorsabb lesz a pulzus, emiatt a ritmuszavar valószínűsége tartósan megemelkedik - ez viszont előbb-utóbb szinte biztosan valamilyen szívproblémához vezet" - mondja dr. Gellér László professzor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társasága tudományos bizottságának elnöke. "Az energiaitalok alkohollal való együttes fogyasztása még nagyobb problémát jelenthet. Felfokozott állapotot, illetve a bódultságot okozó hatása összeadódva súlyos fizikai rosszullétet okozhatnak, és lehetetlenné teszik a reális gondolkodást. A vércukorháztartást a fokozott felhasználás irányába tolja el, ez eszméletvesztést, akár közvetlen életveszélyes állapotot okozhat. Ráadásul, ha alkohol helyett egyéb pszichostimulánssal kombinálják az energiaitalokat, akkor összeadódik a két szernek a szív- és érrendszeri hatása, és ez már jellegzetes mérgezéses tünetekhez vezethet" - figyelmeztet a professzor.

Mi az energiaital?

Bár nincs egyértelmű meghatározása az energiaitalnak, általában azt a nem alkoholos italt értjük rajta, amely koffeint, taurint (aminosavat) és vitaminokat tartalmaz, számos más összetevő (pl. guarana) mellett. Története Japánban indult az 1960-as években, és egyre népszerűbbé vált. Európában az 1980-as és 90-es évek során, valószínűleg a rave kultúra kialakulása és virágzása során jutott el.

Milyen kockázatokkal jár az energiaital-fogyasztás?

  1. Koffein túladagolással, ami számos tünethez vezethet, beleértve a szívdobogást, magas vérnyomást, hányingert és hányást, görcsöket és egyes esetekben akár halált is,
  2. 2-es típusú cukorbetegséggel, mivel a magas koffein-fogyasztás csökkenti az inzulinérzékenységet,
  3. várandósok között késői vetéléssel, alacsony születési súllyal, halvaszüléssel,
  4. gyermekek és serdülők esetében negatív hatásokkal az idegrendszer, a szív- és érrendszer tekintetében,
  5. illetve függőség kialakulásával.

Itthon összességében egy évben 44 millió liter energiaital fogy.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!