Tanulságos történet

Tom Shicowich története 2010-ben egyszerű nagylábujj-zsibbadással kezdődött. Mivel akkor nem volt egészségbiztosítása, nem ment el orvoshoz. A nagylábujj később elfertőződött és influenzaszerű tüneteket okozott, amivel 2 napig ágyhoz döntötte Tomot. Amikor a páciens végre felkeresett egy orvos, azonnal sürgősségi esetként kezelték. Az ujjat néhány nap múlva amputálni kellett, Tom pedig egy hónapig lábadozott a kórházban.

De pontosan miért is veszítette el Tom Shicowich a nagylábujját? A 2-es típusú diabétesz szövődménye miatt. Bár Tom szedte az előírt gyógyszert, túlsúlya és diagnózisa ellenére sem váltott életmódot - nem tudott lemondani a gyorséttermek kínálatáról és a fagyasztott, feldolgozott élelmiszerekről. Ettől vált a betegsége életveszélyessé. Ezt követően több terápiát is kipróbált, de egyik sem vezetett eredményre.

A kezelés egyik alappillére az étel (Fotó: 123rf)

Megtalálták a megoldást

Néhány évvel később, 2017-ben a Geisinger Egészségügyi Hálózat elindított egy programot, amelynek célja, hogy a kórházak megtanítsák a betegeknek az egészséges életmód alapjait, és segítsenek beépíteni azokat a páciensek mindennapi életébe. A programnak köszönhetően Tom - aki meglehetősen szegény volt - minden héten gyümölcsöket, zöldségeket, sovány húst és alacsony nátriumtartalmú alapanyagokat vehetett át az élelmiszerbanktól.

Az életmódváltást egy dietetikusokból és egészségügyi szakértőkből álló csapat is segítette: válaszoltak a páciens kérdéseire, receptekkel és tanácsokkal látták el, valamint heti egyszer megmérték a vércukorszintjét. Tom a program indulása óta eltelt másfél év alatt 27 kilogrammot fogyott, vércukorszintje pedig 10,9-ről 6,9-re csökkent. "Ez hatalmas változásnak számít ahhoz képest, ahonnan indultam. Ez a program nemcsak megváltoztatta, hanem gyakorlatilag meg is mentette az életemet" - mondta.


A Geisinger programja tehát a kezelés egyik legfontosabb alappilléreként tekintett az ételre, amely ugyanolyan erővel képes gyógyítani, mint bármelyik gyógyszer. Több tanulmány is bebizonyította már, hogy az egészséget a szedett gyógyszerek mellett számos dolog befolyásolja: azalvásmennyisége és minősége, a stressz, a testmozgás, de legfőképpen, hogy mit és mennyit eszik valaki. A helyes táplálkozás ugyanis segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség, amagas vérnyomásés a rák kialakulásának kockázatát.

Az étkezés a legfontosabb

Több kutatás igazolta már továbbá a felvetést, miszerint a normál testsúly elérésével és fenntartásával nagyobb eséllyel kontrollálhatóak a krónikus betegségek. "Bebizonyosodott, hogy ha az étkezés kerül a fókuszba és az emberek megtanulják azegészséges ételekelkészítését, sokkal jobb eredményeket érünk el, mint kizárólag gyógyszerek alkalmazásával" - hangsúlyozta Dr. Jaewon Ryu, a Geisinger vezérigazgatója.

Kiszámoltuk: így fér bele az egészséges étkezés

Él egy mítosz az emberek fejében, hogy az egészséges étel drága. Ezt leginkább a bioélelmiszerek árszabása alapozta meg, ráadásul sokak szerint ami drágább, értelemszerűen jobb is. Pedig ez nem feltétlenül igaz, ha számolunk kicsit.

A legnagyobb problémát - és a legtöbb, helytelen táplálkozásból kialakuló betegség gyökerét - az jelenti, hogy sok esetben jóval egyszerűbb bevenni az előírt gyógyszereket, mint áttérni az egészséges táplálkozásra. Egyesek nehezen jutnak hozzá az egészséges élelmiszerekhez, és ha mégis, akkor gyakran megfizethetetlen áron. Épp ezért egyre több kórház és orvos harcol azért, hogy a betegek és a helyes étrend közötti falat lebontsa.

Azokban a városokban, ahol nehezebb hozzáférni a friss termékekhez, az egészségügyi intézmények együttműködnek a helyi boltokkal, és kedvezményeket biztosítanak a pácienseknek a friss zöldségek és gyümölcsök árából. Az orvosok gyakorlatilag "receptre írják fel" az egészséges ételeket, amelyek beválthatók a termelői piacokon, emellett pedig tanácsokat adnak az egészséges főzéshez. A szakemberek szerint ez a megoldás hosszú távon olcsóbb lehet, mint a betegek élethosszig tartó gyógyszeres kezelése.

Forrás: time.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!