Mik az ösztrogéndominancia jelei?

"Mindként mellem fáj és néha égő érzést is érzek. A fájdalmat most már folyamatosan érzem, főleg nyomás hatására. Nincs csomó sem a mellben, sem a hónaljban. Egy évvel ezelőtt az orvos rákszűrésnél tapintással megvizsgálta, de ő sem talált semmit. Három havonta járok nőgyógyászhoz, mert petefészekcisztám van, amit folyamatosan figyel. A méhemet 5 évvel ezelőtt eltávolították. Mit tegyek?" - tette fel a kérdést Orvos Válaszol rovatunkban egy 43 éves olvasónk.

Orvos Válaszol rovatunkban több területen praktizáló szakemberek állnak olvasóink rendelkezésére. Tegye fel kérdését ön is!

Diszharmónia a hormonháztartásban

"A méhe mellől a petefészkeit bizonyára nem távolították el. Azok azóta is folyamatosan termelnek ösztrogéneket, viszont ovuláció hiányában progeszteront nem" - hívja fel a figyelmet válaszában dr. Elek Csaba nőgyógyász.

Az ösztrogén és az azt ellensúlyozó progeszteron a női szervezet két kiemelt jelentőségű hormonja. Előbbinek a másodlagos női nemi jellegek fejlődésében van szerepe, így a mellek növekedésében, a méhnyálkahártya vastagodásában és a menstruációs ciklus szabályozásában. Utóbbi a megtermékenyítésben és a méhlepény létrehozásában, a terhesség létrejöttében jelentkezik fontos tényezőként.

Az ösztrogén túlsúlya a szervezetben akár mellfájdalommal is jelentkezhet

A progeszteront az ovuláció során a tüszőből kijutott petesejt helyén megjelenő új sejtek termelik. Ha azonban nincs tüszőrepedés a tüszőérést követően, akkor anovulációról beszélünk. Egy-egy ilyen eset még nem okoz gondot a hormonháztartásban, ha viszont rendszeressé válik az ovuláció elmaradása, az ösztrogén termelődése túlsúlyba kerül, ami számos kellemetlen panasszal járhat. Elterelheti ugyanakkor az érintettek gyanúját, hogy a menstruációs vérzést utánzó anovulációs vérzés továbbra is ciklikusan jelentkezik.

A szimptómák széles tárháza

Az ösztrogéndominancia tünetei között - a teljesség igénye nélkül - említhető a meddőség és egyes menstruációs zavarok, de problémák jelentkezhetnek akár a hangulat, az anyagcsere, a testsúly, a vérnyomás vagy éppen a pajzsmirigy működésének terén. Alvás- és memóriazavar, krónikusfejfájásszintén jelentkezhet, sőt, súlyos esetben kialakulhat endometriózis, mióma vagy mellrák is.


"Az emlőmirigyekre pont ez az ellensúlyozatlan ösztrogéntúlsúly van kellemetlen hatással. Bármilyen furcsa is, az ovuláció beindításával vagy elnyomásával lehet segíteni az emlőpanaszokon. Ugyanez a hormonális egyensúlyzavar okozza a myomát, amely miatt a méhét eltávolították - legalábbis ezt az összefüggést sejtem" - válaszolta olvasónknak a szakember. Dr. Elek Csaba szerint a kezelés lényegét apeteéréshelyreállítása jelentheti ebben az esetben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!