"Szó szerint levegőért kapkodtam"

"2014 tavaszán kezdtem furcsán érezni magam, de mivel áprilist írtunk, meg voltam róla győződve, hogy csak a tavaszi allergia kínoz meg ennyire. Az év ezen szakában mindig előjöttek a szokásos tüneteim: köhögtem, bedugult az orrom, a szemeim könnyeztek. Elfoglalt, az ötéves gyermekét egyedül nevelő nőként nem volt időm orvoshoz menni, inkább szemcseppet használtam, allergiagyógyszert szedtem, és tűrtem a köhögést" - kezdi beszámolóját Christine Choppa.

A nőn azonban nem segítettek a különféle készítmények, ám egészen addig nem aggódott, amíg a fia meccsén rá nem jött egy súlyos köhögőroham. "Szó szerint levegőért kapkodtam, amitől bepánikoltam, és csak még jobban köhögtem. Egy barátom átnyújtott nekem egy üveg vizet, és megkérdezte, jól vagyok-e. Nehezen, de végül le tudtam nyelni egy kortyot, ami segített valamelyest" - mesél a rémisztő élményről.

A pajzsmirigyrák tünetei, kezelése és a túlélési esélyek

Dr. Benyó Gábor onkológus segítségével erről a ritka daganatról szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat. Részletek itt.

Christine másnap orvoshoz ment, és elmondta, milyen tünetekkel küzd: köhögés, eldugult, csöpögő orr, nehézlégzés, fülfájdalom. Az orvos azonban nem vette komolyan a panaszait, elintézte annyival, hogy felnőtteknél nem jellemző a fülgyulladás. "Mivel a fülem nem volt piros, nem volt lázam, és a torkomon sem látott semmi különöset, a szakember megerősítette, hogy ez tavaszi allergia lehet. Végül egy inhalátort írt fel" - részletezi, majd hozzátette: kiváltotta a receptet, de az inhalátor semmit nem javított az állapotán, sőt, rosszabbul lett tőle.

Látszólag allergia, valójában rák

Újabb két hónap telt el, amikor az orvosa egy rutinvizsgálat során egy csomót tapintott ki a nyakán. Christine-t ultrahangvizsgálatra küldték, ahol kiderült, hogy a jobb pajzsmirigylebenyét szinte teljesen "uralja" egy négy centiméter nagyságú daganat. A diagnózis végül papilláris pajzsmirigyrák lett. A nőt kétszer műtötték meg: az első beavatkozás során eltávolították a tumort és vele együtt a jobb pajzsmirigylebenyt, a második operáció alatt pedig a bal oldali lebenyt vették ki, illetve azokat a nyaki nyirokcsomókat, amelyekben a daganat áttétet képzett. Ezután sugárterápia következett, majd gyógyszereket adtak neki, amiket élete végéig szednie kell. Ezenkívül rendszeres időközönként máig kontrollra jár, hogy nyomon követhessék állapotát.

Christine már túl van a kritikus öt éven, gyógyultnak mondhatja magát. Boldog, de ahogy fogalmaz, nem könnyű számárapajzsmirigynélkül élni. "Próbálok pozitív maradni, sokat sportolok, egészségesen étkezem, és mindennap beveszem azt a két gyógyszert, melyek pótolják a pajzsmirigy-hormonjaim. Sokszor elgondolkodom azonban, másképp alakult volna-e az életem, ha komolyabban veszem a tüneteimet. Talán a tumor nem képez áttéteket a nyirokcsomóimban, talán a műtét során sikerült volna úgy eltávolítani a daganatot, hogy a pajzsmirigyem megmaradjon" - latolgatja esélyeit.

Látszólag allergia, valójában pajzsmirigyrák. Fotó: Getty Images

Mik azok a jelek, amikre figyelni kell?

Azért döntött úgy, hogy megosztja a tapasztalatait másokkal, hogy segítsen a betegség minél hamarabbi felismerésében: történetét olvasva talán hamarabb fordulnak orvoshoz azok, akiknek hozzá hasonló tünetei vannak. Lássuk, mire kell figyelni!

Nem múló köhögés

"Hetekig szenvedtem az ugatásszerű, száraz köhögéstől, amely, mint később kiderült, a tumor egyik jele volt" - hangsúlyozza Christine. Dr. Tom Thomas, a Morristown Orvosi Központ fej-nyaksebészetének vezetője szerint, bár a köhögés önmagában még nem utal egyértelműen pajzsmirigyrákra, ha hosszú ideg fennáll, érdemes orvoshoz fordulni.

Nyelési nehézség

"Az asztalomnál ültem, egy csomag répát rágcsáltam, amikor éreztem, hogy nem vagyok képes lenyelni, de felköhögni sem a zöldséget. A szemeim könnyben úsztak, nagyon megijedtem. Szerencsére közel volt a vizesüvegem, így valahogy le tudtam tuszkolni a répát a torkomon" - idézi fel egy másik árulkodó panaszát Christine. Dr. Christopher Fundakowski, a fej-nyak daganataival foglalkozó sebész elmondta: ha a tumor nőni kezd, nyomja a légcsövet és a nyelőcsövet, ez pedig megnehezíti a légzést, nyelést.

Légzési nehézség

A betegség jellemző szimptómája a légzési nehézség, de golyvára is utalhat, mondja Dr. Fundakowski, visszautalva Christine légszomjára, amit a fia meccse közben jelentkező köhögőroham során tapasztalt. "Pajzsmirigyrák esetén a tumor rendkívül gyorsan nőhet, aminek következtében nyomja a légcsövet, és légzési nehézséget okoz. Általában akkor jelentkezik, ha a páciens aktív, szaporán szedi a levegőt, de nyugalmi állapotban, fekvés közben szintén érezhető."

Megváltozott hang

"Nagyon sokáig be voltam rekedve, de azt hittem, a nem múló köhögés vagy a hátrafele csorgó orrváladék áll a háttérben. Tévedtem" - így Christine. Dr. Sandeep Samant, a Northwestern Memorial Kórház fej-nyaksebészetének vezetője elmagyarázta: mivel a pajzsmirigy a hangképző szervek, idegek közelében helyezkedik el, a kialakuló daganat ezeket is nyomhatja, a beteg pedig rekedtséget vagy hangszínváltozást tapasztalhat.

Fülfájdalom

"A legfurcsább tünetem a fülfájdalom volt. Legutoljára hétévesen kaptam fülfertőzést, és egészen 34 éves koromig nem volt szükségem arra, hogy ilyen irányban vizsgálódjon nálam az orvos" - mondja Christine. Dr. Ezra Cohen, a Moores Rák Központ egyik igazgatója szerint sokszor a fül jelez, ha a nyak területén valami nincs rendben, méghozzá a vagus nervus, vagyis bolygóideg miatt. A bolygóideg a test legnagyobb paraszimpatikus idege, és az agyból továbbítja az információkat a különböző szervekhez, például a szívhez és a tüdőhöz.


Csomó

Christine nem fedezte fel a nyakán a csomót, a szakértők szerint azonban ez nem egyedi eset. "A nyak és a pajzsmirigy önvizsgálata nem annyira elterjedt, mint mondjuk a mell ellenőrzése" - hívja fel a figyelmet Dr. Cohen. "A nagyobb baj elkerülése érdekében viszont célszerű évente legalább egyszer megvizsgáltatnunk a pajzsmirigyünket, de mi magunk is ellenőrizhetjük rendszeres időközönként. A szerv a pajzsporc előtt, annak két oldalán, a nyakon található, ezt a területet tapintsuk végig óvatosan az ujjaink hegyével" - tanácsolja a szakember.

Forrás: thehealthy.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!