Így hat a magzatra, ha a kismama diót eszik - kattintson!

Az anyai organizmusok a telítetlen zsírsavak megnövekedett bevitele esetén a várandósság teljes ideje alatt túl nagy mennyiségű endokannabinoidot termelnek, amellyel túlterhelik a magzat agyában a kannabinoid-receptorokat és korlátozzák az egészséges agyi hálózat fejlődését. Az agysejtek így nem tudnak többé megfelelően integrálódni az agyba és ellátni a hozzájuk rendelt feladatot. Ennek következményeként kialakulhat például figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), skizofrénia vagy szorongásos rendellenesség is. Ráadásul ezeket a károkat a táplálkozás későbbi megváltoztatásával sem lehet helyreállítani.

A helytelen étkezés károsítja a magzat agyát. Fotó: iStock

Mik az endokannabinoidok?

Az endokannabinoidok olyan anyagok, amelyeket a test maga állít elő. Részét képezik az endokannabinoid-rendszernek, amely az emberi agyban és más szervekben is alapvető kommunikációs szisztémaként funkcionál. Az endokannabinoidok a felnőtt agyban csökkentik az idegsejtek közötti kémiai kommunikációt azáltal, hogy neurotranszmissziót a kannabinoid-receptorokhoz kötik.

Az endokannabinoidok a fejlődő agyban meghatározzák, melyik helyre pozícionálják magukat az idegsejtek, milyen módon alakítsanak ki kötődéseket. Ez azt jelenti, hogy minden anyag, amely befolyásolja a kannabinoidok működését, az agyi fejlődést is megváltoztatja - hangsúlyozták a kutatók.


Bár az eredmény állati modellek alapján született, a kutatók szerint a vizsgálat hasonló hatásmechanizmust állapítana meg emberek esetében is. A problémán valószínűleg a születés utáni egészséges, zsírban szegény táplálkozás sem segít.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!