Korunkról, életmódunkról és egészségi állapotunkról is árulkodhatnak lábaink, amelyek télen ugyan a ruha takarásában maradnak, nyáron, a lenge ruházat alól nagyobb mértékben is kilátszódnak. A megfelelő lábápolásról azonban nem csak ebben az időszakban kell gondoskodni, a szép lábakért egész évben tennünk kell. Ha a lábakra terelődik a figyelem, akkor nem csak az ápolatlanság lehet szembetűnő, hiszen komoly egészségügyi problémák jelei is felfedezhetők a végtagokon. A helytelen lábápolási szokások ráadásul súlyosbíthatnak bizonyos tüneteket. Összeszedtük, mely betegségek esetén fontos a rendszeres és gondos lábápolás.

Egyes betegségek esetén nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megfelelő lábápolásra

Láb- és körömgomba

A lábgombásodás népbetegségnek számít, a statisztikák szerint a magyar lakosság több mint fele, körülbelül 54 százaléka szenved valamilyen mértékben ettől a kellemetlenségtől. A zárt, nehezen szellőző cipők, valamint a műszálas harisnyák, zoknik ideális életteret biztosítanak a bőrön élő gombafajoknak, illetve a túl gyakori, lúgos tisztálkodó-szerekkel végzett fürdés is segítheti a megtelepedésüket és terjedésüket.

Akörömgombaaz egyik leggyakoribb gombás megbetegedés és amennyiben nem kezelik könnyen átterjedhet a bőrre is, és akár a köröm teljes elveszítéséhez is vezethet. Mit tehetünk ellene otthon?

A lábhigiéné megőrzésének legfontosabb mozzanata a naponkénti lábmosás, ami után gondosan szárazra kell törölni a lábujjak közeit is, itt vethetik meg ugyanis legkönnyebben a lábukat a gombafajok. Száraz bőr esetén bizonyos hidratáló krémek is segíthetnek, amelyek a hámsérülések megelőzésére szolgálnak.

Cukorbetegség

A magasvércukorszinta lábakat ellátó ereket és idegeket is károsíthatja, ezért a diabétesszel küzdőknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk lábuk ápolására. Az idegbántalom miatt a beteg sokszor észre sem veszi, hogy a cipő nyomja, töri a lábát, a sérüléseket sem érzi úgy meg, a vérkeringési problémák pedig a gyógyulás menetét is lassítják. A lábat minden nap kíméletesen, de alaposan meg kell mosni, és gondosan szárazra kell törölni. Kerüljük az irritációt okozó anyagokat, melyek károsíthatják a hámréteget. Bizonyos bőrápoló kenőcsök a láb bőrét is puhán tudják tartani, és elkerülhető velük a kiszáradása is, ami szintén apró sérülésekkel járhat.


Visszér

A visszerek lényegében megvastagodott, eltorzult, csomókba csavarodott vénák, melyek nem juttatják kellő hatékonysággal, a szén-dioxiddal és salakanyagokkal terhelt vénás vért a végtagoktól a szív felé. Enyhébb esetben a visszérbetegség csupán esztétikai problémát jelent, a lábszáron, bokán a talp mellett pókhálószerűen kirajzolódó vénák formájában.

Teszt: minden kiderül a visszérről

Az elhanyagolt visszeresség azonban már súlyosabb panaszokat okozhat: lábak csúnyán megdagadnak, barnás elszíneződések alakulnak ki, a bőrön kiütések (ekcéma) jelennek meg. A kellemetlen tüneteket többféle, a gyógyszertárakban fellelhető krém is enyhíti, melyek csökkentik a gyulladás mértékét, a gyakran tapasztalt "nehézláb-érzést", és hűsítik a végtagokat. A súlyosabb panaszok elkerülése érdekében azonban orvossal kell konzultálni (háziorvos vagy szakorvos), aki a vénák állapotától függően javasol hatékony kezelési módot.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!