Miért károsodik a fog a terhesség alatt?

A kálcium elszívása már csak azért sem lehetséges, mert a testben lévő kálcium és ásványi sók kötött formában vannak jelen, nem tudnak kioldódni és a véráramba jutni - írja korábbi tájékoztató anyagában a Novadent Fogászati Klinika. Az igaz, hogy terhesség idején a megváltozott hormonháztartás és nyálösszetétel miatt nagyobb a rizikó a fogak károsodását illetően, rendkívül fontos tehát a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres kivizsgálás.
A terhesség és fogak állapota közötti összefüggés téves?
Az a kismama, akinek a terhességet megelőzően is voltak fog-, fogínyproblémái, annak ebben az időszakban súlyosbodhatnak, fokozódhatnak ezek a kellemetlen tünetek, javasolt tehát a fogkő eltávolíttatása.
A terhesség második trimeszterében (13-26. hét) gyakorta jelentkezik az úgynevezett "terhességi fogínygyulladás" melyre fokozott figyelmet kell fordítani, mert az állapot könnyen rosszabbodhat! Megfelelő táplálkozással, vitaminokkal, napi minimum 2-szeri fogmosással sokat javíthat a kismama szájának állapotán.

Nem jön a baba, mutasd a fogad!

Sok esetben panaszkodnak a párok, hogy "nem jön össze a baba", bármennyit próbálkoznak. Gyakran nem is tudják, hogy a meddőség vagy nehezen bekövetkező fogantatás egyik okozója lehet a rossz, gyulladt fog. Ez ugyanis állandó gócként van jelen a szervezetben és a férfiak esetében a gyulladás alacsony spermaszámot eredményezhet, a nők esetében pedig gátolja a megtermékenyülést, vagy növeli a kilökődés kockázatát.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!