Ahogy az írás előző részében olvashattuk, a sámánizmusban a módosult tudatállapotok nélkülözhetetlen eszköznek számítanak. A tudat ismeretlen szintjein való átjárás képessége, azonban csak a kiválasztottaké - adottságot, tanultságot és gyakorlottságot feltételez. Ezeknek az állapotoknak az eléréséhez ősi módszerek állnak rendelkezésre, úgy mint különféle varázserejű növények (drogok) fogyasztása, a ritmusok, a zene, a tánc hatása, légzés és koncentrációs gyakorlatok, illetve szent igék ismételgetése.

Az először említett eszköznek, a kábítószereknek a tudatra gyakorolt hatását a mai pszichológia is vizsgálja, ismeri. Bizonyos típusú hallucinogének a halálközeli élmény különböző elemeinek kiváltására is alkalmasak, így használatukkal esetenként a testelhagyás jelensége is megtapasztalható. Más növényi drogok fogyasztása beszédessé teheti a környezetet, mély metafizikai összefüggéseket sejtető szimbólumlátás megjelenésével, illetve egyes drogok mérhetően fokozzák az ESP képességeket. Itt kell felhívni a figyelmet arra, hogy a megfelelő hagyományok és a szükséges lélektani állapotok megtapasztalt ismerete nélkül, a mai civilizált világban a kábítószerek fogyasztása általában mást, leginkább kóros és veszélyes pótcselekvést jelent. A drogok hatása a parapszichológia szempontjából mindenesetre azt az izgalmas tapasztalatvilágot érinti, ahol a tudatnak már a fizikát befolyásoló hatásai jelentkeznek.

Azonban a Sámánok világában a lényeg, jóval inkább egyfajta feloldódás, egyesülés úgy a földi, mint az égi világgal, melynek alapja az a hit, ami lelkes létezőként láttatja a valóság minden megnyilvánulását. Ez a fűre, fára, tűzre, szélre is érthető megszemélyesítés első megközelítésben egy babonás hiedelemvilág kifejeződésének látszik. Másfelől a tudat világának misztikus - és lassan a tudományos - megismerése is azt mutatja, hogy a tapasztalt valóság arcát a gondolatok, a képzetek teremtő ereje határozza meg.

Ez a megjegyzés, főképp a tudományos állítás szintjén, sokaknak erősnek tűnhet. Megértéséhez tudnunk kell azt, hogy stabilnak látszó fizikai környezetünk, valójában különböző valószínűségi szintű véletlen halmazokból áll. Már az elemi részecskék szintjén nyilvánvalóvá válik, hogy az ott végzett mérések eredményét az észlelés, a mérés alapvetően meghatározza. A parapszichológiai kísérletek egyik alapaxiómája szintén az a tény, hogy a tudati elvárások meghatározzák az észleletet.

Egy dobókockával bárki folytathat olyan egyszerű kísérletet, ahol a több száz feljegyzett dobás arányából számára is megtapasztalttá válik, hogy az általa kiválasztott oldal a véletlennél jóval többször kerülhet felülre. Az események alakulásában fontos tehát tudati elvárásunk, valamint annak mélysége, erőssége. Bár a hit szerepe látszólag kívül esik a racionálisan megközelíthető összefüggések körén, valójában meghatározó a pszi világában.

Mi is a hit? Esetünkben talán úgy definiálhatnánk, hogy egy olyan tudati meggyőződés vagy elvárás, ami nem logikai úton épül fel. Amint egy jelenség vagy esemény logikailag kiszámíthatóvá válik, megítélése már nem hit kérdése. A hit tehát bizonyítást nem igénylő meggyőződés és nem bizonytalanság. Logikus világunkban erre kevesen képesek, - hiszem, ha látom - alapon gondolkodunk. Nos akkor lássuk legalább a logikus lehetőségét azoknak a parapszichológiai folyamatoknak, melyektől végső soron egy logikusnak tűnő előítélettel zárjuk el magunkat, vagyis lássuk azt is, hogy a bizalom megelőlegezése pozitív visszaigazolásként hozhatja meg számunkra ezen képességek, jelenségek megtapasztalását.

A valóság egyes - és láthatóan igen fontos - részeinek és összefüggéseinek nem ismerése, egy hiányos világképek által meghatározott, kibillent világot teremt körülöttünk. A próféták, a varázslók, a Sámánok csodái mindig is a hitet, az okokat magában rejtő láthatatlan valóság létének hitét erősítették az emberekben. A Sámánok Lován utazók gyógyítók, egy másik, lényegi világ szolgálói, küldöttjei voltak.

Tudásuk, képességeik, ha hihetünk az időn kívül létező tudatvilágok jelenlétében, talán most is körülvesznek minket. Üzenetüket, ami a természet és a létezők egységét az orvoslásra és a harmóniára törekedve hirdeti, - világunk jelen állapotát szemlélve - racionális szempontok szerint is komolyan vehetjük.

Paulinyi Tamás író, pszi kutató szintezis.info.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!