Nagy a teher a Föld vállán

Jelentősen megterhelik a Földet az olyan emberi tevékenységek, mint a nyersanyagok, üzemanyagok és élelmiszerek kitermelése, valamint feldolgozása. Ezek a folyamatok ugyanis a teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátás felét adják, és jelentősen hozzájárulnak az élővilág pusztulásához is. Erre figyelmeztet legújabb tanulmányában az ENSZ.

A tanulmány készítői azonnali lépéseket sürgetnek a Föld felélése ellen. Ennek üteme ugyanis - véleményük szerint - 1970 óta megháromszorozódott. Emellett az elmúlt mintegy ötven évben megduplázódott a Föld lakossága, a belföldi termékek előállítása pedig a négyszeresére nőtt.

A tudósok szerint nagy veszélybe sodorjuk az élővilágot (Fotó: 123rf)

Megdöbbentő változások

Az 1970-es adatokhoz képest valóban jelentősen megnőtt az emberi tevékenység mértéke. A nyersanyagok éves kitermelése évi 27 milliárd tonnáról 92 milliárd tonnára gyarapodott 2017-re. Az élelmiszer-előállítás, az állatok etetése és energiatermelés miatt a biomassza-felhasználás pedig évi 9 milliárd tonnáról 24 milliárd tonnára nőtt a 47 év alatt.

Emellett az éves fosszilis energiafelhasználás - a zöldenergiákra való átállásra tett erőfeszítések ellenére - 6 milliárd tonnáról 15 milliárd tonnára emelkedett 2017-ig. 2000 óta évi 3,2 százalékkal nőtt a kitermelési ráta, a földhasználatban bekövetkező változások miatt pedig a fajok mintegy 11 százaléka tűnt el globálisan 2010-ig.

Az utóbbi években tapasztalt szélsőséges időjárás mögött az emberi tevékenység és a természetes klímafolyamatok együttes hatása áll. Éghajlattörténésszel próbáltuk megfejteni, hogy milyen időre számíthatunk a Kárpát-medencében úgy 30-40 év múlva. Részletekért kattintson!

Lehet még rosszabb is

Egyes számítások szerint 2060-ig a természetes erőforrások felhasználása várhatóan mintegy 110 százalékkal fog növekedni. Ez az erdők esetében több mint 10 százalékos, más természetes élőhelyek - például a mezők - esetében pedig mintegy 20 százalékos csökkenéshez fog vezetni - figyelmeztetnek a tanulmány készítői.

"A klímaváltozást tekintve súlyosak a következmények, mivel az üvegházhatásúgáz-kibocsátás mintegy 43 százalékkal fog nőni" - olvasható a jelentésben. Ha pedig a jelenlegi ütemben folytatódik a gazdasági és fogyasztási növekedés, sokkal nagyobb erőfeszítésekre lesz szükség a negatív környezeti hatások mérséklésére.


Ennek érdekében fontosnak tartják többek között a termékek életciklusának meghosszabbítását, az intelligens termékek tervezését, a szabványosítást, valamint az élelmiszerek újrafelhasználását, újrahasznosítását és újrafeldolgozását.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!